fbpx

ПЛАНИНСКИ КУЛИНАРЕН ВРЪХ

ДДнес се качваме сред дивната природа на Витоша планина, близо до върха на Симеоново, Църквата и лифта там. Прекрасно място за разходка, особено в бягството от градските жеги през лятото, когато търсим спасителна прохлада. Вниманието ни е към едно още по-прекрасно място за посядане и похапване – “Златното агне“.

Резервирай в Златното агне

място за разходка – ресторант Златното агне
Златното агне е прекрасно място за разходка, особено ако сте с деца. Има открита детска площадка в непосредствена близост.

Място за разходка около пещта

Както подсказва името, става дума за традиционни български рецепти. Ресторантът е в народен, битов стил, без нищо претруфено и преднамерено луксозно. Готви се почти изцяло на пещ, като манджите се слагат още от ранна утрин. Усещането е за уютна хижа насред планината. Архитектурата напомня ротонда, като всичко е организирано именно около пещта. Тя е толкова експлоатирана в кулинарния процес, че дори крем-карамелът се прави на нея. Можем правилно да предположим, че специалитет тук е агнешкото. Но не само – заешкото също заслужава специално споменаване. Човекът-оркестър се казва Валентин Борисов. Той не само готви, но и обслужва гостите. Помагат му само няколко помощници.

Място за разходка – кулинарна дестинация Златното Агне, Драгалевци

Резервирай в Златното агне

Интересното е, че сходни технологични процеси в готвенето са обединени. Например, убийствено вкусният боб (с манатарки) се вари, пече и задушава наведнъж. Супите също не са за подценяване: от кокошка (с естрагон), от коприва и курбан – но не само от дробчета, а от месо.

Цар хляб

Няколко думи за пърленките, разбира се отново на пещ. Тук няма да получите запечено тънко тесто за пица с чеснов сос, сирене или кашкавал, а както се е правело едно време: питки с мая, дебелички 2-3 см, с малка дупка в средата, но не като за геврек. Пърленки са, защото се пърлят на жив огън в пещта.

Истинските пърленки в пещта на Златното Агне в Драгалевци

Резервирай в Златното агне

И още детайли. Зеленчуците на пещ нямат нужда от реклама, но и пресните не са за изпускане, особено вкусният български домат. Бъдете сигурни, че шопската салата – кулинарната емблема на България – експонирана пред света от Балкантурист едно време, тук е безупречна. 

Направи си сам

Валентин сам си подбира месото – кокоше, патешко и гъше – от ферма в пловдивско село, където животинките се хранят само с екологично чиста царевица. Той си прави сам и прясно сирене, което е различно от свежото сирене, бяло като сняг, което сме свикнали да купуваме от магазинната мрежа. Тук говорим за прясно овче и краве сирене, без оцветители,  на 2-3 дни, което няма да ви остави равнодушни с вкусовите си характеристики.

трапеза в ресторант Златното Агне, Драгалевци

Резервирай в Златното агне

Изобщо, в планината времето е спряло. Ако бързате – поръчайте си двойка кебапчета с гарнитура (и това го има!) и бягайте. Но ви съветваме да си отделите време на теферич сред природата. Няма да съжалявате – крепкото угощение в “Златното агне“ е гарантирано!

Цялостната ми оценка за Златното агне – прекрасно място за разходка

Такива места като Златното агне са на изчезване в България, за съжаление. Ръчно приготвена храна сготвена на пещ. Продукти от Български ферми и села. Нищо претенциозно. Просто много, много вкусно. Струва си да направиш резервация, тъй като персонала е оскъден и е добре да ви очакват.

ХранаМного добра кухня
ДизайнСемпъл битов стил
ОбслужванеДобро
ЦенаДостъпна

Резервирай в Златното агне

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации