fbpx

РИБА ОТ СВЕТА И ДО НАС

ВВ Деня на Готвача посещаваме рибен ресторант Ascua (аскуа от испански – “жар“). Важно е да кажем, че заведението не е испанско. Аз като русенец много обичам риба и това е лично моя допълнителна мотивация.

Запази маса в ASCUA

Живи въглени

Майстор-готвач е Рафаел Чoкоев, изключително скромно и талантливо момче. Собственик е Димитър Александров. Мястото има свой характер, предлагането не е конвенционално, фокусът е приготвянето на риба и хубави, качествени меса на живи въглени, които са нещо изключително и като атракция. Десертите са фантастични, приготвени ръчно.

Резервирай в АСКУА

ястията в рибен ресторант Ascua
Обзорен поглед върху визията на ястията в рибен ресторант Ascua

Любопитното е, че дивата риба се купува от Сенегал и се посреща от персонала направо от самолета. Само чуйте за каква екзотика иде реч: ред скат, ред снапър, гупър, диво фагри, синегрида  с жълто око и др.

Тайна съставка

Всички диви риби са с по- здраво, стегнато месо, защото мускулите им са по-добре развити. Ето защо вкусът им качествено се различава. Тайната съставка, според Шеф Рафаел Чокоев, или просто Рафата, досущ като в “Кунг-фу Панда”, е, че няма тайна съставка. Дори начинът на приготвяне не е толкова важен. Според Шефа всичко опира до това рибата да е … прясна. Да, толкова просто и семпло, наистина!

Резервирай при Рафаел Чокоев

Поглед към менюто на рибен ресторант Ascua

Богат улов

Прясната риба се зарежда всеки вторник и четвъртък. Има разбира се и по-позната и близка до нас риба. Тя идва от съседна Гърция: ципура, лаврак и др. От Дания идва бакаляросът, който си е северна риба. И още, задължителните за подобна кухня октоподи, скариди, миди, раци, омари, стриди и т.н.

риба, приготвена на жар в Аскуа

Трябва да кажем, че в днешно време хубавата риба е скъпо удоволствие, но цените в ресторанта се запазват сравнително достъпни за повече хора. Така че щурмувайте!

Хапнете си голяма риба

Цялостната ми оценка за рибен ресторант Ascua

Ако търсите малки, уютни ресторантчета в уличките по центъра на София, то рибен ресторант Ascua е отлична дестинация.  Вкусовите ви рецептори трябва да са настроени за риби, мръвки и стейкове на жар. Тази технология придава специфичен вкус и аромат, а десертите са създадени за да изпитате наслаждение от живота.

ХранаМного добра кухня
ДизайнМодерен винтидж
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

Резервирай в Ascua

 

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации