fbpx

ЕДИН ОТ КУЛИНАРНИТЕ СТОЖЕРИ НА СТОЛИЦАТА.

ВВ този брой си говорим за един от най-добрите ресторанти в София – “Petrus” – чието мото в собствения му сайт и социалните мрежи е “Експлозия от вкусове и кулинарни решения“. Ние можем само да го потвърдим. Дори платформата Zavedenia.bg го отличи като “Ресторант на Годината” за 2016-та.

Резервирай в Петрус

Хайде на морето

Кухнята му е авторска и традиционна, с рецепти от цял свят. Шеф-готвач е Петър Янков, изготвил цялостната концепция и меню за всъщност 3-те ресторанта, обединени под една шапка (готварска, разбира се). Другите 2 са на Южното Черноморие.

тигрови скариди в ресторант Петрус София

Но да се върнем на столичното пространство. То е изключително приятно и дори изискано. Разпростира се на наистина голяма площ – цели 5 зали – с градина и тераса. На втория етаж се намира специална “шоу кухня“, в която Шеф Янков понякога изнася своеобразни спектакли пред посетителите.  Тук е и един от най-добрите детски кътове в София, така че родителите могат да бъдат спокойни.

Интериор от ресторант Петрус София

Резервирай при шеф Петър Янков

Comfort food в ресторант на годината 2016

Менютата са ориентирани около годишния цикъл – има пролетно-лятно и есенно-зимно. Шеф Янков е особено привързан към традиционната българска кухня, като всичко се приготвя на място. Посоката на рецептите е към усещането за домашна среда. Разбира се и към здравословност, но може би най-точният термин е “comfort food”, или вкусна, питателна и добре изглеждаща храна.

И понеже споменахме за крайбрежното присъствие на марката, няма как да не се радваме и на вкусни морски деликатеси: миди, стриди, скариди, калмари и т.н. И още –  много и разнообразни меса. Само чуйте – 14 вида стейкове! Сред които т. нар. “мраморно“ месо – в сурово състояние се вижда как мазнината хомогенно е разпределена в целия мускул и буквално е излъскала като мрамор целия стейк. Той  се прави от висок клас говеда. В този смисъл, в ресторанта се предлага и най-високият клас месо А5 – Wagyu, подобно на японското кобе.

ястие от ресторант на годината 2016 Петрус

Су вид

Петрус предлага
собствен бранд вино.
Цели 5 вида –
само за ценители.
А сладкият финал е колкото подозиран, толкова и разчупен: Важно е да кажем, че в “Petrus” се готви значително по технологията “СУ ВИД“. Накратко, продуктите се вакуумират и се готвят във водна баня на определена температура определено време. Така се обработват от всички страни и запазват вкусовите си качества.

И отново към менюто. Десертите са разнообразни: плодове, сорбета, френски макарони и др.  Не на последно място – това е един от малкото ресторанти в София, които предлагат собствен бранд вино. Шеф Янков сам си го е подбрал, обикаляйки и тествайки. Селекцията е сериозна – цели 5 вида – само за ценители.

Виното в ресторант на годината 2016
Виното в ресторант на годината 2016

Така че всички са поканени да оценят и виното, и храната, и цялото преживяване “Petrus”!

запази си маса в Petrus

Цялостната ми оценка за ресторант на годината 2016?

Ресторант Petrus е голям ресторант и има различни салони със специфична атмосфера, което е добре да знаете предварително. Има изключително удобен собствен паркинг,  както и вале-паркинг, когато местата не достигат. Стаята за частни мероприятия (ВИП салона) е идеална за лични и семейни поводи за събиране. Атмосферата и осбстановката е най-подходяща за възраст над 28г, както и за семейства с деца.

ХранаМного добра кухня
ДизайнМного Добър
ОбслужванеМного Добро
ЦенаСредно-висока

запази си маса в Petrus

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации

1 коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • […] Л Локдауна ни принуди да гледаме с други очи на доставките за хапване. Сега и аз като всички се оглеждам откъде мога да си поръчам храна за вкъщи или офиса, която да ми пасне на ситуацията. Понякога имаш нужда да се поглезиш, друг път да си хапнеш порядъчно вкусно без да се охарчиш. Този път реших да се поглезя и попаднах на страхотния Ribs & Sticks, създаден от шеф Петър Янков (Ресторант Petrus) […]