fbpx

ЕДИН ОТ КУЛИНАРНИТЕ СТОЖЕРИ НА СТОЛИЦАТА.

ВВ този брой си говорим за един от най-добрите ресторанти в София – “Petrus” – чието мото в собствения му сайт и социалните мрежи е “Експлозия от вкусове и кулинарни решения“. Ние можем само да го потвърдим. Дори платформата Zavedenia.bg го отличи като “Ресторант на Годината” за 2016-та.

Резервирай в Петрус

Хайде на морето

Кухнята му е авторска и традиционна, с рецепти от цял свят. Шеф-готвач е Петър Янков, изготвил цялостната концепция и меню за всъщност 3-те ресторанта, обединени под една шапка (готварска, разбира се). Другите 2 са на Южното Черноморие.

тигрови скариди в ресторант Петрус София

Но да се върнем на столичното пространство. То е изключително приятно и дори изискано. Разпростира се на наистина голяма площ – цели 5 зали – с градина и тераса. На втория етаж се намира специална “шоу кухня“, в която Шеф Янков понякога изнася своеобразни спектакли пред посетителите.  Тук е и един от най-добрите детски кътове в София, така че родителите могат да бъдат спокойни.

Интериор от ресторант Петрус София

Резервирай при шеф Петър Янков

Comfort food в ресторант на годината 2016

Менютата са ориентирани около годишния цикъл – има пролетно-лятно и есенно-зимно. Шеф Янков е особено привързан към традиционната българска кухня, като всичко се приготвя на място. Посоката на рецептите е към усещането за домашна среда. Разбира се и към здравословност, но може би най-точният термин е “comfort food”, или вкусна, питателна и добре изглеждаща храна.

И понеже споменахме за крайбрежното присъствие на марката, няма как да не се радваме и на вкусни морски деликатеси: миди, стриди, скариди, калмари и т.н. И още –  много и разнообразни меса. Само чуйте – 14 вида стейкове! Сред които т. нар. “мраморно“ месо – в сурово състояние се вижда как мазнината хомогенно е разпределена в целия мускул и буквално е излъскала като мрамор целия стейк. Той  се прави от висок клас говеда. В този смисъл, в ресторанта се предлага и най-високият клас месо А5 – Wagyu, подобно на японското кобе.

ястие от ресторант на годината 2016 Петрус

Су вид

Петрус предлага
собствен бранд вино.
Цели 5 вида –
само за ценители.
А сладкият финал е колкото подозиран, толкова и разчупен: Важно е да кажем, че в “Petrus” се готви значително по технологията “СУ ВИД“. Накратко, продуктите се вакуумират и се готвят във водна баня на определена температура определено време. Така се обработват от всички страни и запазват вкусовите си качества.

И отново към менюто. Десертите са разнообразни: плодове, сорбета, френски макарони и др.  Не на последно място – това е един от малкото ресторанти в София, които предлагат собствен бранд вино. Шеф Янков сам си го е подбрал, обикаляйки и тествайки. Селекцията е сериозна – цели 5 вида – само за ценители.

Виното в ресторант на годината 2016
Виното в ресторант на годината 2016

Така че всички са поканени да оценят и виното, и храната, и цялото преживяване “Petrus”!

запази си маса в Petrus

Цялостната ми оценка за ресторант на годината 2016?

Ресторант Petrus е голям ресторант и има различни салони със специфична атмосфера, което е добре да знаете предварително. Има изключително удобен собствен паркинг,  както и вале-паркинг, когато местата не достигат. Стаята за частни мероприятия (ВИП салона) е идеална за лични и семейни поводи за събиране. Атмосферата и осбстановката е най-подходяща за възраст над 28г, както и за семейства с деца.

ХранаМного добра кухня
ДизайнМного Добър
ОбслужванеМного Добро
ЦенаСредно-висока

запази си маса в Petrus

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *