fbpx

ВКУСЪТ НА АЛПИТЕ

ВВ търсене на кулинарната светлина, с Олга Добрева отиваме в “Die alte Lampe“, или баварската бирария “Фенерите“. Ще имаме и традиционни виенски рецепти, защото бабата на един от нашите предстоящи гости (всъщност домакини) е именно виенчанка.

Прост!

Допираме изстудени халби баварска бира за едно продрънчаващо и звучно “Прост!“ с ненадейно присъединилите се Николай Влаeв (с бабата-виенчанка) и Анита Николова. Първият е отговорен за интериора и рецептите на ресторанта, а дамата е управител. Масата ни вече е отрупана с най-доброто от Алпийската кухня.

Заговаряме първо за основното – Печен джолан с гарнитура от немско зеле, ким и кнедли.И българи, и немци много обичат печения джолан с хрупкава коричка. Немското зеле е тяхното кисело. А понеже германци и австрийци са пестеливи и прагматични хора – когато им остане стар хляб, го слагат в мляко и го варят. Тъкмо това са кнедлите.

Виенски шницел в Die Alte Lampe!

Но гвоздеят в програмата е само един – Негово Величество  Виенският Шницел! Ники е израснал с него и го свързва със своята баба. Това е било винаги Голямото ястие в дома му. Покрай сантиментите, уточняваме и гарнитурата: картофена салата с лук, малко захар и ситно нарязани краставички. Но разбира се основното – определен вид телешко месо от определено място от тялото на телето. 

Останалите магии

И понеже се втурнахме към специалитетите, нека кажем няколко думи и за останалите ястия. Стартерът  Липтауер с бретцел е мазилце от риба тон, сирена и отново ким.  Гулаш се прави и като супа, и като основно ястие. Възниква в Унгария, но баварците са го възприели и са го претворили изключително лют. Можем да го назовем още Западна кавърма или Западно шкембе. И за къде без  вурстчета – внасят се от Германия или се произвеждат в българска фабрика, но непременно под немски надзор.

Die Alte Lampe – Фенерите

Октоберфест

За да не отегчават клиентите, от ресторанта правят и месеци на други национални кухни или просто организират месечното меню около някакъв ключов и всеки път различен специалитет – например Месец на Гулаша, Месец на Гъската, Месец на Вурста и т.н.

Има и нещо редовно и все пак извънредно – кулинарно и пивко съзвучие с провеждащия се в Германия Октоберфест. Тогава тук се пие фестивалната Фест Биър, а Ники дори наема духов оркестър, който свири традиционни немски песни.

die alte lampe - fenerite

Предлаганите десерти са разнообразни:  бухти, приготвени по уникална рецепта от алпийския курорт Кицбюел,  ябълков щрудел, отново по бабина рецепта, и  Сладкиш Кайзершмарен, което е дебела палачинка със стафиди, ванилия и пудра захар.

Ние от “Очилатите Дегустатори“ си тръгваме заситени и очаровани от вкусната немска прагматичност, която обаче има своите симпатични извивки именно в кухнята.

Цялостната ми оценка за Die Alte Lampe?

 

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации