fbpx

ПРОХЛАДНА ЛЯТНА ГРАДИНА

ККатя Василева този път е само редактор (вероятно за да си похапва сладко и незабелязано зад кадър), а аз съм отново с Олга Добрева в една прохладна лятна градина на “The Restaurant” в хотел “Crystal Palace“, който е с обновена и по-модерна визия. С нас са и любезните домакини – Шеф Петър Цветански и управителят Галя Стоева. Обстановката е зелена и цветна, а ние вече сме нетърпеливи да опитаме вкусотиите.

Стартерите са подходящи за сезона и за здравето: Равиоли от червено цвекло с фурми, сирене рокфор, кленов сироп и тиквени семки  и Салата от лилав морков с глазирано в мед пилешко филе.

Храна за очите

С колежката Добрева се интересуваме как Шеф Цветански избира презентацията на специалитетите – съчетанията и визията. Той напомня старата истина, че човек се храни и с очите, или можем да перифразираме Малкия Принц: “Истински вкусното е вкусно и за очите“. Това ние от “Очилатите Дегустатори“ го знаем най-добре!

А че храната тук е качествена и здравословна, можем да съдим по фигурата и на шеф-готвача, и на управителя, които традиционно опитват всичко, което се готви тук, но прави ярко впечатление, че те … просто не са дебели!

Зайченцето вкусно

Но ние сме тук основно … за основното. А то е Заешко роле върху сос от чушка и дип от горски гъби.Тайната на крехкото заешко е добре подбрани подправки, ниска температура на готвене (около 150 градуса). Така щото месото не изсъхва (а заешкото си е и без това сухичко). Нататък – в зависимост от големината на заека, се пече около 2,5 – 3 часа. 

Другото основно е Телешки джолан върху канапе от спанак с пармезан и сметана с гарнитура от пресни бейби моркови и домашно приготвена дукеса. И заешкото и телешкото са български (и телешкото си е телешко, а не говеждо!). Ние, пък,  се облизваме със задоволство какво хубаво месо може да се намира и консумира в нашата страна. Спанакът пък е нискокалоричен сезонен продукт и всички сме съгласни, че е добре да се заредим с желязо след зимата и преди лятото. Научаваме и че знатно звучащата “дукеса“ не е просто картоф, а целувка от картоф. Какво да кажем?

Петимни за такава кулинарна любов!

Десертите на децата

Вече пристигащите десерти, дори само с презентацията си, също ни се обясняват в любов от пръв поглед. Те са авторски и разработени в ресторанта: Шоколадово-Бадемова торта с ягодово сорбе и Какаови палачинки с горски плодове и лимонов сос. Оказва се, че особено за палачинките Шеф Цветански черпи вдъхновение от собствените си деца, които честичко си похапват от тях вкъщи, макар иронично там да готви основно съпругата му.

“The Restaurant” малко нескромно се е назовал РесторантЪТ, но ние се убедихме, че това е съвсем в реда на нещата.

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации