fbpx

ДАЛЕЧНО И РОДНО В ПОДСТЪПИТЕ КЪМ ПЛАНИНАТА

ООтново е време за специалната ни рубрика Очилатите Дегустатори” в изнесеното студио в рамките на предаването Ритъмът на Столицата“ по Радио Софияна БНР! С колежката Петя Зунгорлиева продължаваме да обикаляме приятни и изключително характерни ресторанти в София, за да опитаме техните вкусни деликатеси. Посетихме едно от забележителните места край София – ресторант Сол и пипер.

Salt & Pepper – Castelo di San Marino
София, Бояна, ул. Карамфил 22
работно време 11:00-24:00

Резервирай в Salt & Pepper

Ресторант Сол и пипер е в замък!

Днес посещаваме едно китно местенце в полите на Витоша, по-конкретно в Бояна, което е изградено по модели на известни сгради в Сан Марино – Кастело ди Сан Марино – и прилежащия към него ресторант Сол и пипер.

Посреща ни прекрасна градина – слънчева, есенна, с една дюля над главите ни, с камък, ковано желязо и дърво. Истински зелен оазис, макар сменящите се сезони вече да са обагрили дърветата наоколо в прошарени краски – ожарено-оранжево.

Градината на кастело ди Сан Марино – ресторант Сол и пипер
Дворът на ресторант Сол и пипер е разработен по специален ландшафтен проект с чешма, барбекю и богато озеленена градина. Направени са покрити външни сепарета и дървени перголи покрити с плат.

Като на екскурзия

Романтично място с интересна кухня и добре подбрани ястия. Детайлите също впечатляват: изящни чинии и прибори, снежнобели покривки, цялостен комфорт, без да е пресилен лукс. Още – просторни чардаци и оригинални картини във вътрешността на български и чуждестранни творци – художници и скулптори. Усеща се една приятна еклектика: полъх от Сан Марино, но и български дух. Човек се чувства като на културна и кулинарна екскурзия, но сред свои хора.

Резервирай в Salt & Pepper

ресторант Сол и пипер софия
В интериора ресторант Сол и пипер са използвани автентични елементи от стари български и италиански къщи по стени, тавани и подове като розетки, пана дървени греди от преди 200-250 години. Има много старинни елементи от ковано желязо, дърво, керамика и камък от различни антични къщи, взети по време на тяхното събаряне.

На втория етаж има стилна зала с роял. Хотелът е неголям – 5 стаи и 1 апартамент. Пространството се ангажира за различни поводи: сватби, рождени дни, частни партита и т.н. Ресторант Сол и пипер се простира в цели 3 салона, с общо 150 места, като само в градината са 60. Вътре има камина, а вън – пещ за чевермета и прасенца.

Време за ам-ам

Но ние засега сме само на салати – ето ги и тях:Азиатска салата с хрупкави скариди, лоло росо, зелена салата, черен ориз, едамаме и азиатски дресинг и едноименната на ресторантаСалата Сол&Пипер“: телешки ростбиф, спанак, краставица, чери домат, пресен лук и дресинг от винегрет.

Запази маса в Salt & Pepper

Салатите в кастело ди Сан Марино София

При нас посяда и Шеф Цветан Райков, който ще ни представи и основните. При тях акцентите са 2 – телешко и месо от мускул. Ще ядем, забележете, Телешки бузии Телешка опашка.

Опашка на денонощие

Петя е притеснена от тази опашка и вече я е проверила в необятния интернет, за да се успокои, че става дума за специалитет от групата на гурме ястията. Предлага се по избор на клиента – с паста или ризото. Шеф Цецо също дава подробности: това е супер вкусен мускул, като приготвянето су-вид (или под вакуум) за над 24 часа, е изключително важно. Важни са и правилно подбраните и дозирани подправки. Специалитетът е наистина нестандартен, като иберийците например страшно го харесват. Ние също!

Резервирай в Salt & Pepper

телешка опашка в ресторант Сол и пипер – София

За вегетарианците и веганите нека споделим, че тук има невероятно апетитно гуакамоле – Цветан свидетелства, че идват хора, които от вратата питат за него.

Всичко в ресторант Сол и пипер

А ние питаме за десертите. Оказва се, че абсолютно всички, включително и сладоледът, който е 5-6 вида, се приготвят собственоръчно тук, на място. Ние  забождаме миниатюрни вилички в Италианска козуначена торта Панатоне“и Домашно приготвена шоколадова тортас изцяло натурални съставки – т.е. без тесто, само със съвсем малко хрупкава бисквита. Но основното са ядки, шоколад и малинов сос.

Направи си резервация в Castello

Италианска козуначена торта “Панатоне“ в ресторант Сол и пипер – София

Изпращаме Шеф-Майстора и разбираме от него, че той често е обект на комплименти от клиентите – дали поканен на тяхната маса, дали посетен в самата кухня или пък на вратата на тръгване. Така че не се свенете и вие да го поздравите, след като останете доволни от храната – той заслужава!

Вкусно и достъпно

Трябва да отбележим, че посудата, освен красива, е и доста голяма. Такива са съответно и порциите. И ето една проста сметка за средните цени в ресторанта: салати – около 11 лв; основно – ок. 20 лв; десерт – ок. 7 лв. Сметката на всеки от нас двамата с Петя беше 42 лв. Не е много, нали!?

салати – 11лв
основно – 20лв
десерт – 7лв

Резервирай в Salt & Pepper

Ники Коев и Очилатите Дегустатори на гости на Кастело ди Сан Марино

И така, с ресторант Сол и иипер – София, в Бояна, още веднъж показахме кои са солта и пиперът на храненето навън: атмосфера/обслужване и качествена кухня. За тези двете, ние от “Очилатите Дегустатори“ (Петя се измъкна с тъмни стъкла заради слънцето) обещаваме да Ви даваме надеждна и проверена на място информация.

За третия важен фактор (или подправка) отговаряте вие – хубавата компания!

Резервирай в Salt & Pepper

Цялостната ми оценка за ресторант Сол и пипер – София

Това място е изключително красиво и спокойно. Чувството е все едно, че си на екскурзия извън България. Кухнята е забележителна и обслужването е на много добро ниво. Ако сте романтично настроени, непременно трябва да го посетите!

ХранаМного добра кухня
ДизайнКато на филм
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

Резервирай в Salt & Pepper

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации