fbpx

БАРБЕКЮ И ВИНО – КУЛИНАРНА КОМБИНАЦИЯ ЗА ЦЕНИТЕЛИ

ММалкото НДК крие големи изненади. Една от тях е ресторант Nota Bene, където можете да се насладите на висок клас ястия, приготвени на бавен огън. И разбира се дежурните, но претворени творчески и дори авторски: барбекю, скара и пица.

Резервирай в Nota Bene

Ресторант Nota Bene
София. НДК, пл. България №1
Работно време: 11:00 – 24:00

Платформата “Oчилатите Дегустатори“ няма как да пропусне това ново и интересно кулинарно местенце в София и бърза да настрои и колаборира ефира заедно с “Ритъмът на Столицата“ по Радио “София“ на БНР. Тук сме отново аз, Николай Коев, и на свой ред очилатата и гладна Петя Зунгорлиева. 

Барбекю ресторант Nota Bene

Запази маса в Нота Бене

Заведението е долепено до баровския бар “Planet” срещу новите високи бизнес кули на нашия град през бул. “България“. Точният адрес е знаменателен – 1.

Мястото за месо

Важно е да отбележим, че “Nota Bene” набляга на барбекюто и има специално отношение тъкмо към месото. Мястото е спокойно и интимно, далече от фокуса на събитията и все пак – парадоксално и приятно – в самото сърце на София. Огромният булевард се вижда, но не се чува. 

Отпиваме от чашите с червено вино, но вече сме петимни и за стартиращите салати. Ето една от тях – Градинарска със зеле, моркови, микс зелени салати, айсберг, чери домати и винегред. Салата е толкова пъстра, колкото са есенните листа навън. И много повече вкусна.

Градинарска със зеле, моркови, микс зелени салати, айсберг, чери домати и винегред.

Запази маса в Нота Бене

При нас вече е управителят Виктор Лалов, който споделя мотивацията си, по името на ресторанта, гостите му да оставят по една “Добра Бележка“, когато си тръгват от него. Виктор разкрива и мотото на мястото: “Pizza, BBQ & More”, като акцентът е на второто, защото “българинът си обича скаричката и в този смисъл ние не откриваме топлата вода, а просто я прекарваме през нашата призма“.

На мен веднага ми прави впечатление и безупречната презентация на блюдата. Още веднъж се убеждаваме, че клиентът първо вижда, после усеща аромата и чак накрая – опитва вкуса. Вижте видеото от нашето гостуване:

Show cooking, моля!

Тук се използват само висококачествени продукти, готвени от изключителни професионалисти с индивидуален подход към всяко ястие. Неслучайно кухнята се намира зад огромна прозрачна витрина и можем да се насладим на “show cooking”.

В кухнята на ресторант Nota Bene

Запази маса в Нота Бене

A към онова “… и още …“ в “Pizza, BBQ & More”, можем да отнесем виното. Ресторантът разполага с една от най-големите винени листи изобщо в цяла България. Ако броим и останалите заведения в ресторантското семейство, можем да преброим близо 750 етикета, които се поддържат, а сред тях такива, които ги няма на нито едно друго място у нас. Виктор вече ни кани на започващия сезон на дегустацията, а ние като Очилати Дегустатори разбира се няма как да откажем. Предстоят вино вечери с топ сомелиери и 5-степенни менюта. Е, там сме!

Балканското Калцоне в ресторант Nota Bene

Запази маса за мръвки

Накрая към нашата компания се присъединява и главният готвач Кирил Кирилов (Слона :)) – могъщ мъжага с татуирано тяло и енциклопедична гастрономична подготовка. А това което той ни предлага за основно е някаква местна и месна фиеста – “Балканско калцоне“. Само чуйте! В тестото са завити пушен суджук от родната българска кухня; плескавица от Сърбия; сувлаки от Гърция и адана кебап от Турция. На Балканите може да не се месят земи и национални политики, но меса се месят – определено! Всичко това е поднесено на дървена подложка с 3 вида сос. Прилежащите зеленчуци се задушават в тестото, но остават приятно хрупкави. А, бе, това не е Балканска война, а балкански кулинарен мир и дзен в чинията!

В ресторант Nota Bene цените са ценни

За десерта финишираме на запад, към Алпите със сладкиша Кайзершмарен– традиционен за Германия и Австрия и който може да се намери само на още едно място в София. Открийте сами кое е то в материалите ни за другите ресторанти на сайта!

Ники Коев опитва десерт Кайзершмарен в ресторант Нота Бене

Запази маса при Кирил Кирилов

И малко важна информация за цените. Салатите са около 7 лв; основните – 15; пиците – 8; десертите – 6. Т.е. макар да е престижно, е и поносимо за джоба на “средния софиянец” или гост на града! А и всеки ден след 12:00 има обедно меню.

Салати – 7лв
Основни – 15лв
Пици – 8лв
Десерти – 6лв

Въобще, с “Nota Bene” още веднъж се убеждаваме в тенденциите напоследък: завръщане от азиатската кухня към българската, в случая и балканската, но всичко поднесено по един стилен и елегантен начин.

И понеже сладоледът към десерта почва да се разтапя, оставяме ви и вие да се разтопите от кеф, когато по-скоро дойдете тук …

Цялостната ми оценка за ресторант Nota Bene – София

„Най-важното“ за „Nota Bene“ са щедрите порции вкусни мръвки и зеленчуци, поднесени по модерен и привлекателен начин, както и зашеметяващата вино селекция от всички класове. Тук практически е невъзможно да попаднеш без да живееш или работиш в непосредствена близост, което прави мястото изключително интимно и разпускащо. Едиствената ми препоръка е музиката да е с по-релакс темпо.

ХранаМного добра кухня
ДизайнМодерен уют
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

Запази маса в Нота Бене

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации