fbpx

ГУРМЕ ПАНОРАМА НА ИТАЛИЯ

ККачваме се на Панорамния италиански ресторант на столичния хотел “Arena di Serdika”. Изисканото място е отворено след 18:00 и до октомври миналата година известно време не функционираше. Но това вече е в миналото. А Арената – хотелска и кулинарна – е буквално НАД МИНАЛОТО. Стилната сграда е построена върху основите на римски амфитеатър, а 100 години преди него там е бил Античен такъв. Каскада от култури, която днес има за черешка на архитектурната “торта“ от исторически блатове (пластове)– гурме пространство с акцент и дори пиетет към италианската кухня.

La terrazza di Serdica
ул. Будапеща 2
Работно време: 12:00 – 23:30

Италиано веро в италиански ресторант

И няма как да е иначе с главния готвач Иджинио Кортело, родом от живописната област Фриули-Венеция Джулия. Той впечатлява с визитка: дипломиран Мастър шеф в престижната академия “Барила“; член на Организацията на италианските готвачи, сертифицирани да представят местната кухня в чужбина (Italian Chef of the World); работил  в Ню Йорк, Лондон, Катар, Бахрейн, Дубай. Сега е в София и то на нашата маса. Ще му казваме Джиджи, макар че може и да го побългарим с Евгени или направо Генчо.

Но хайде да не губим време в шеги и закачки, а да дегустираме! Защото на масата ни вече са блюдата, цели 6 на брой. Тук са кифличките с 2 вида дипове – червен и зелен – които заедно с чаша welcome просеко посрещат като комплимент всеки от гостите и спонтанно го въвеждат в атмосферата, докато той си избира от менюто. (Повече във видеото по-горе)

Италия в България

Ето ги и останалите вкусотии.Печен пъдпъдък, пълнен с наденица и поднесен с полента , характерен именно за Северна Италия и Фриули в частност, откъдето идва Джиджи. Бавно приготвен, или продукт на slow cooking-а, какъвто е универсалният термин.

Ризото, но не в дълбока купичка, а в плоска чиния, отгоре украсено спираловидно с крема сирене. Хрумва ми хубава метафора – напречен разрез на Млечния път.

Телешко карпачо с рукола и пармезан. С красива геометрия – на трикольор в бяло, зелено и червено – цветовете не само на българския, но и на италианския флаг.

Италиански ресторант Laterrazza

Още: Ньоки със спанак и Свинско с риба тон

Днешните ни домакини са повече от дашни и гостоприемни. Следва  повторно зареждане или презареждане и пренареждане на масата! Акцентът в новото двайсет е Свинското, отново с полента, но този път и с гъбен сос. Джиджи ни открехва, че месото е от бузата на прасенцето и затова е толкова вкусно.

Всъщност се оказва, че това е най-поръчваното ястие в ресторанта. Но не бива да подминаваме и Телешкото върху подложка фрико – картофи и сирене, или нещо като италиански пататник. Декорацията е поверена на спанака. Месцето е крехко и меко и направо се топи в устата, почти като пастет.

Телешко върху подложка фрико – италиански ресторант La Terrazza Компания ни правят и едни скромни, но прекрасниравиолки.

Прясна паста в италиански ресторант La Terrazza

Гурме разходка из Апенините

Ударете ни едно рамо, per favore!

Ако харесвате каквото
правим, моля подкрепете
ни на Ko-fi с по едно кафе.
Безплатен обяд няма…
и за нас. 🙂 Благодарим!

Десертът е украшение и удоволствие. Не е изненадващ, но поразява с авторския си прочит на традиционната рецепта – тирамису. Разбира се и той, и всичко се приготвя тук на място. Има баланс между български и италиански продукти. Онова, което не може да се намери тук, се внася от там. Но пък там си нямат розов домат, сланинка, лютеница, туршия, кисело зеле и естествено ракия, натъртва и сам Джиджи Кортело.

От февруари започват и специални тематични вечери на различните региони в Италия: Лигурия, Тоскана, Пулия и т.н. Всеки вторник пък е Ден на Пастата, а всеки четвъртък – Ден на Ньоките.

Средната цена на човек с тристепенно меню и нещо за пиене е 50-60лв. Ето какви са цените в алакарт менюто на La Terrazza:

Салати: 16лв
Предястия: 16лв
Паста: 16лв
Основни: 25лв
Десерти: 7лв

Горе-долу

В края при нас сяда и Шеф-готвачът на ресторанта от партера на същия хотел – Димитър Павлов. С него анонсираме какво ни очаква съвсем скоро в “Очилатите Дегустатори“ – гастрол именно долу, за да се въздигнем отново високо в облаците с предложените вкусотии. Но по различен начин – с интернационално меню, от което Италия обяснимо отсъства. Този шеметен кулинарен асансьор ще ни побърка, но не бихме искали за нищо на света да слезем от него!

Но горе или долу, и в двата ресторанта на “Arena di Serdika” ще имате достъп до космополитна кухня или Театър на вкусовете, докато под вас е амфитеатралното величие на две древни култури. Преживяването е особено и безспорно си заслужава!

Цялостната ми оценка за италиански ресторант Ла Тераца – София

Противно на очакването, че ресторантите в хотели са скучна класика, ползвана само от гостите на хотела, панорамен ресторант La Terazza di Serdica е истинско бижу за почитателите на креативната кулинария и Италианската кухня. Ако и вие сте си направили традиция да посещавате нови интересни ресторанти всеки месец, то знайте, че този не е за изпускане!

ХранаОтлична кухня
ДизайнПанорама и класика
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации