fbpx

КОГАТО САНДВИЧЪТ СРЕЩНЕ ТРАДИЦИЯТА

ЗЗапознах се с Тони случайно- той е един от основателите на БеГе- малкото ресторантче за улична българска храна в подлеза на НДК до Mixtape 5. Антон Костов (Тони) е работил дълги години в ресторанти в България и чужбина, докато в един момент решава заедно с няколко верни приятели с подобен кулинарен опит, да започне своето приключение- тук в България, с идеята да възроди някои забравени традиции в храненето.

БеГе

Бул. България 1, „Подлез Галерия“ (до клуб „Mixtape“)

Работно време: 11:00 – 22:00

Да споделим Наш’то

За Тони и приятелите му в БеГе българска-та храна е празник, споделяне, традиция- оттук и мотото “Да споделим Наш’то”.

„Светлината в тунела“ (#СветлинатаВтунела), както понякога се шегуват клиентите, предлага разнообразни опции на сандвичи, супи и десерти, които не само имат своята история и са свързани с българската традиция, но и са различни всяка седмица. Всичко е изпипано до най- малкия детайл. Месото и зеленчуците се доставят директно от български производители- доверени партньори на БеГе. Рецептите се събират от различните краища на България, а често можете да видите и гостуващи кулинари, работещи в реномирани ресторанти. Те се отбиват, за да споделят някои от собствените си рецепти – фюжън между българската и други национални кухни.

„С Георги се запознахме в академията и имахме обща мечта за бъдещето- да се завърнем в България и да направим нещо с български продукти, тъй като вярваме в традициите и тероарната кухня (базирана на регионални продукти и рецепти).”

БеГе е малкото ресторантче за улична българска храна в подлеза на НДК до Mixtape 5.

Улична българска храна, която сближава хората

В БеГе решават да се отдадат на уличната храна, защото тя често е подценявана, а по света е един от най- автентичните представители на националната кухня.

 “В България има голямо разминаване между социалните класи в обществото- често пъти приятели от детинство попадат в различни прослойки. След концерт хората могат да се сближат и да бъдат заедно много повече в местенце като нашето, отколкото в някой скъп ресторант, в който единият ще може спокойно да си поръча, а другият ще трябва да се притеснява дали ще му стигнат парите.”

Клиентите често се превръщат в приятели

В основата на БеГе е личното отношение: момчетата правят шунката си сами и овкусяват месото си чрез мариноване; забъркват специален микс от подправки за пържените картофки и затова признават, че са много популярни сред клиентите; често имат кутии за каузи, за да връщат добро обратно на обществото; винаги обслужват клиентите с усмивка и добро отношение и затова лесно намират съмишленици и дори приятели.

Такъв е и случаят на Иван- новото попълнение на БеГе, който признава, че след като месеци наред редовно хапвал от вкусотийките на местенцето, най- накрая решил да се присъедини към Тони и Жоро зад плота, за да впрегне кулинарните си умения в правене на добро. Иван разказва, че се занимава с кулинария от 7 години, като е бил и главен готвач в столични ресторанти. В един момент решава да се присъедини към БеГе като една от причините е точно това приятелско отношение с клиентите

Българска храна от двама ентусиасти

 “ Тук винаги те питат как си, как я караш- изслушват те и те разведряват. 99% от клиентите се връщат, а много от тях се превръщат и в приятели”.

БеГе е и хъб за готвачи- колеги и приятели на момчетата. В петък често можете да срещнете там кулинари от цяла София- мнозина от които понякога гостуват на БеГе, за да „покажат нещо свое“. Антон, Георги и Иван също обичат да помагат на приятели от други ресторанти за менюта или събития. 

Философията за българска храна в БеГе

В БеГе всеки сандвич трябва да е перфектната хапка- изпълнена с комбинация от вкусове- сладко, солено, кисело, горчиво и умами. Идеята е да насочват вкусовите рецептори към основния продукт чрез балансирана комбинация от текстури и приготовление.

Философията за българска храна в БеГе

“Искаме да предизвикваме клиентите си с вкусове- имахме сандвич с кюфтета по чирпански, който взехме като идея от американския съб с кюфтенца, но разбира се, включихме и българската сърцевина. Сега предлагаме сандвич с патешки сърчица, които мариноваме сами. В началото на клиентите им трябваше малко време, за да се престрашат, а сега това е един от най- продаваните ни сандвичи.“

Тони се зарича вкусовете им да бъдат още по- предизвикателни занапред, а Жоро обещава да има изненади и сред десертите.

Тони от БеГе

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Анна Радева

Foodie маркетолог с опит в бизнес развитието и интереси във фотогрфията, който е пообиколил света и обича да дегустира вегетариански ястия.

Виж всички публикации