fbpx

КАЧЕСТВЕНА ХРАНА НА НЕПОЗНАТИ МЕСТА

О

Опитвали ли сте да спазвате специфичен режим на хранене или просто да държите на добрата храна докато пътувате? А успявали ли сте и то особено в държави, чиито език не знаете, а местните почти не говорят друг език освен собствения си?…

Вегетарианец съм от 2 години, ценител на хубавата храна от доста повече. Живяла съм в Италия, Франция и Германия и съм тествала препоръчани ресторанти в над 25 държави на 4 континента. Пътувайки, обаче, доста пъти съм се сблъсквала с проблема да си намеря вкусна храна извън обичайните туристически дестинации, които често пъти са с доста нездравословно отношение между цена и качество. Затова реших да споделя своя опит с някои от типичните ситуации, в които често попадаме докато пътуваме, и да предложа някои идеи за още по- приятно изживяване.

Началото…

Преди две години се прибирах с колата си от Франция към България и тъй като бях решила да не карам повече от 6 часа на ден, останах да нощувам в Ница в малко семейно хотелче в централната част на града. Бях взела решение да спра месото и рибата с прибирането си в България, затова тази вечер беше последната възможност да хапна наистина добре приготвено месо. Помолих собственика на хотелчето: 

„Бихте ли ми препоръчали някой малък некомерсиален ресторант, в който готвят вкусно, защото това ще е последният път, в който ям месо?”

Човекът се усмихна и ме насочи към малко ресторантче на две преки от хотела. Вътре имаше не повече от 4-5 маси и имах късмет, че едната от тях беше празна. Главният готвач, който беше и сервитьор, след като чу историята ми, попита какво месо и риба обичам и каза, че ще ми измисли нещо специално извън менюто. Сервира ми 3-степенно меню- супа, основно и десерт. Честно да си призная- въпреки, че съм голям фен на супите и на десертите, моят най- ярък спомен запечата вкусът на бялата риба, който усещам в устата си и до днес.

От тази случка, а и от много други след нея, си извадих извода, че местните са най- сигурният начин да намерим онова, което търсим на непознато място. За съжаление, не винаги успяваме да попаднем на правилните хора, затова аз лично понякога прибягвам и до някои други опции.

Нетуристически ресторанти и трикове за намирането им

Couchsurfing– когато пътувам в непозната държава, винаги съм си прекарвала по- добре там, където имам приятел или познавам някой местен- цялото преживяване може да се промени ако до нас е човек, който познава добре мястото и би могъл да ни даде съвет. За мен couchsurfing е една от най- добрите платформи за това. Там мога да се запозная с местни хора и да ги помоля за насоки и дори, ако имат време, да се поразходят с мен и да ми покажат любимите си места.

The Fork– платформа подкрепена от TripAdvisor, чрез която не само намирам добрите ресторанти в доста страни по света, с оценки и ревюта, но мога и директно да си резервирам маса, при това често пъти с интересни търговски отстъпки.

Michelin Restaurants– подобна на The Fork- изключително добра апликация, защото съдържа актуална информация за всички ресторанти със звезди Мишлен. Едно от ограниченията, обаче, е че апликацията е изцяло на Френски език. Алтернативно, ползвам и уебсайта на Гида Мишлен, в който намирам ресторантите посетени от самите инспектори на Мишлен в доста страни по света.

TripAdvisor– често преди да започна разходката си на ново място, набелязвам някои ресторанти, които са ми на път и след това, според усещането си, решавам в кой точно да хапна. Обикновено използвам зададените филтри на търсене и избирам ресторанти около мен с повече от 30/40 ревюта, с над 4 от 5 по рейтинг и с опции за вегетарианско меню или ако съм решила, че ми се хапва нещо конкретно.

Happy Cow– платформа за вегетариански ресторанти подобна на TripAdvisor. Честно да си призная, намерих я наскоро и още не съм я използвала активно, но мои приятели, които са вегетарианци от повече години от мен казват, че платформата ги е спасявала неведнъж.

 

За финал един малък бонус:

Малка тайна за посещение на гастрономически ресторанти

Ако някога сте влизали в ресторант със звезди Мишлен, знаете, че в повечето случаи (освен ако не става въпрос за улична храна в Азия), цените са доста завишени тъй като качеството на храната и цялостното изживяване наистина е на ниво. Докато живеех във Франция, обаче, моите местни приятели ме научиха на един малък трик- ако искате да хапнете в гастрономически ресторант от световен ранг, запазете си маса за обяд през седмицата. Така ще получите същото качество и обслужване на ⅕ от обичайната цена.

Наздраве и добър апетит!

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Анна Радева

Анна Радева

Foodie маркетолог с опит в бизнес развитието и интереси във фотогрфията, който е пообиколил света и обича да дегустира вегетариански ястия.

Виж всички публикации

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Meks Ads

Последни коментари

Последни публикации

Горещо препоръчваме