fbpx

НАЗДРАВЕ С НЯКОЛКО ТОПКИ!

Д Днес е един горещ августовски ден… Точно затова се срещам с Деян Тошев – идеолог и създател на набиращия все повече популярност на пазара сладолед с алкохол от марката “СКРЕЖ“. Интересува ме каква е концепцията, или с други думи – от къде му е щукнало. Оказва се, че колкото той е създател на бранда, толкова е и дългогодишната му колега и приятелка Албена Стоянова. Имат идеята още отпреди 5 години, но тогава им е звучало малко по-авантюристично, защото са се занимавали с много други кулинарни проекти и са нямали време дори за експерименти в тази посока.

Ники Коев и Деян Тошев по време на дегустацията на алкохолните сладоледи Скреж
„Утомленные солнцем“ 🙂 Беше ни напекло с Дидо, но после сладоледите оправиха работата

Технология на пробива

Всичко обаче започва с идеята за алкохолна скрежина, или лед под формата на коктейл, подсладен с алкохол – да го наречем сорбе за пиене. Реализират този проект и той жъне успех. Затова решават да минат на следващо ниво – със сладолед. Албена е имала възможност като главен сладкар на голяма верига хотели, да направи първата проба, която също се лансира добре и хората харесват продукта (а хората по принцип си харесват сладолед).

Тогава разбират, че има ниша. Миналата година най-накрая започват да мислят сериозно за самостоятелен бранд. В края на май успяват да реализират първи продукт със собствени разфасовка, име, цена, рекламни материали и всичко останало. Преди да се спрат на името “Скреж“, нахвърлят и обсъждат с приятели близо 20 варианта, но не искат да е нещо чуждестранно и “fancy”, а по-скоро българско и родно. Това като усещане се пренася дори в шрифта и дизайна на кутиите. Логото си прави самият Деян, защото любителски се занимава с графичен дизайн.

Премиерата е в сладкарницата на партньорката Албена – 50 гости са посрещнати със “Скреж“ вместо с Welcome Drink.

Солен сладолед с алкохол!?!

Пробвали са дори и със солен сладолед – на премиера на рапъра ENDO: текила, лимон и пушена сол. След време решават да надградят същото с лайм, за да стане по-разчупено.

Асортиментите и вкусовете, които поддържат към днешна дата са:

  •  Ликьор в бонбони-виолетка – направо те връща в детството
  • Шоколад с уиски и бадем – абсолютна класика
  • Ром с кокос
  • Мента с парченца шоколад – реплика на традиционната Страчатела

Алкохолен сладолед Скреж - мента с парченца шоколад

Има и Сезонни предложения:

  • Есенен сладолед : тиква, канела и коняк – не са могли да смогнат от интерес
  • Коледен : тъмен ром, канела, сушени горски плодове и орехчета

+ Всякакви експерименти за различни евенти: бананова ракия; колаборации между различни алкохоли, по поръчка на клиента; алкохолен чай от праскова и нектарина и др.

А сега от юни лансират и нов вкус: Водка Бери, или водка с горски плодове.

Цялата гама алкохолни сладоледи

Бутиков сладолед с алкохол

Как могат да се намерят и поръчат: през фейсбук страница, също и сайт с интерактивна карта на всички обекти, които предлагат сладоледа. И винаги в Работилничка за сладки моменти“ – Зона Б5, ул. “Одрин“, бл. 14, вх. Д.

Работилничката за сладки моменти
„Работилничката за сладки моменти“

В момента продуктът е в бутиков период и Деян и съдружничката му предпочитат да работят с брандове, бизнеси и места, които те харесват и предпочитат. Но определено търсенето изпреварва предлагането и самият той повече отговаря на запитвания, отколкото сам да лансира продукта.

Много хора могат да си помислят, че става дума за нещо като алкохолни шотове, но не са – по-скоро алкохолен акцент. Съотношението на алкохол е 1 към 10 в кутийка. Т.е. ако стандартната разфасовка е 100 гр., то вътре има неповече от 10 ml алкохол. Нещо като сайдер! След експерименти са разбрали, че на някакъв етап алкохолът може да вземе превес във вкусовете и да притъпи сладостта – например фреша от цитруси или дори шоколада.

Поглед отблизо към петте вкуса на сладоледите Скреж

Количка-каравана

Дамите харесват виолетките с ликьор, а господата уискито с шоколад. Самият Деян не обича да пие мента, но ментовият сладолед му е любим.

Поръчай МЕНТА

Идеята на продукта „сладолед с алкохол“ е да достига както до крайния клиент с разфасовките си от 100 и 300 гр., така и до бизнеси, кафета, барове, ресторанти под формата на канти. Развиват сериозно и кетъринг-индустрията като welcome drink услуга. Така например през лятото ще бъдат поне на 3 сватби. IT сектора също проявява устойчив интерес за своите тиймбилдинг събития. На тях сладоледът се поднася като Welcome Drink и хората пощуряват от кеф. Деян споделя, че желанието му е да си направят количка с хубава визия, а по нататък – и каравана.

Като пример за цена можем да дадем референция за малка кутия

100 гр. : 3.50 лв. 

Важен акцент е, че кутийките и етикетите са изцяло био разградими. Дори пластмасовите капачета на и лъжичките са от царевична целулоза. Надяват се, че хората проявяват разбиране и подкрепят такъв подход, макар той да оскъпява малко продукта, защото е природосъобразен, но така или иначе в близко бъдеще всички ще трябва да се разделим с пластмасата.

Но със сигурност няма да се разделим със сладоледа и алкохола, а “СКРЕЖ“ предлага и двете! ☺ 

Поръчай СКРЕЖ 🙂 

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации