fbpx

ТОП 50 СВЕТОВНИ ВИНЕНИ ДЕСТИНАЦИИ

ЗЗа пръв път в историята ни наша винарна влиза в престижна класация топ 50 на винените дестинации по света. Поздравления за Villa Melnik (Вила Мелник)! Ето я и световната класация на вино дестинациите: 👉 https://www.worldsbestvineyards.com/top-50/
Направих кратко проучване за това кои страни и региони са включени в класацията и какви са критериите за нея.

Тайни експерт-кореспонденти

Оказа се, че организацията включва над 500 водещи винарски експерти, сомелиери и кореспонденти от целия свят. Всеки е избран за експертното си мнение за международната винена и туристическа сцена. Техните посещения във винарните и цялостното им преживяване формират оценка, която включва обиколката, дегустацията, обстановката, виното, храната, персонала, гледката, съотношението цена / качество, репутацията и достъпността.

Дисекция на класацията на винарните

Забележително е, че в тази класация са включени 18 страни от общо 73 държави с винопроизводство. С най-много региони/винарни са отличени Франция (9) и Чили (7), следвани от Испания, Аржентина и САЩ с по 4, Италия и Австралия с по 3, Уругуай, Германия, Нова Зенландия и Ливан с по 2 и останалите с по 1.

Интереса, клати феса

Избрали са ни поради факта, че в момента вината от Централна и Източна Европа са под светлината на прожекторите и за наша радост имаме класиран участник – Вила Мелник.

Тази фамилна винарна се гордее с повече от 200 години документирана история на лозарството и винопроизводството в регион, чийто отпечатък в света на виното датира отпреди 2000 години, по времето на цивилизацията на Древна Тракия. С приветливото си посрещане и красивата обстановка на хълма, Вила Мелник се е превърнала във фокусна точка за посетителите на тази историческа винена столица в сърцето на долината на река Струма.

Вино туризъм от Световна класа

Значението на интернационалното признание надхвърля рамките на Вила Мелник и включва целия регион около Мелник и поречието на реката, където са разположени общо седем винирани, подходящи за винен туризъм, единайсет други винопроизводители и двайсетина исторически и културнии забележителности, включени в картата Винени Маршрути Мелник – Melnik Wine Routes

🙏 Синтика Winery
Sintica Wine Resort е истинско преживяване за сетивата, което вплита в себе си разнообразието на региона със средиземноморския дух.

 

🙏 Винарна Дамяница 
Мисията на Дамяница е да произвежда премиум вина, които да са харесвани от космополитния любител на виното, запазвайки многовековното наследство на българското винопроизводство.

 

🙏 Villa Melnik (Вила Мелник)
Корените на Вила Мелник са в Мелнишкия край. Хората там винаги са били свързани със земята и там се е зародила мелнишката идентичност.

 

🙏 Orbelus
Основната цел на Орбелус е да произвежда качествено, предимно купажно вино, с подчертана индивидуалност и с усещане за произход.

 

🙏 Zlaten Rozhen
В сортовата структура на лозовия масив доминиращи са сортовете Мерло, Каберне, Сира, типичните за региона Мелник 55, Мелнишки рубин и емблематичният за района от дълбока древност Широка мелнишка лоза.

 

🙏 Винарска изба Рупел – Rupel Winery
Вдъхновени от мястото, събрало в себе си традиции, ние следваме една тенденция с духа и заложеното в гените отношение към виното още от древни времена – да създаваме добри вина, с модерен стил и сетивно въздействие.

 

🙏 Orbelia Winery / Винарна Орбелия
Идеята ни е да създаваме висококачествени вина от традиционните за района сортове грозде, като се опитваме да съхраним старите винени традиции в региона, които датират още от времето на траките.

Мелник е столица на виното в България

Предвид статута на Мелник като историческа винена столица на България, има смисъл да посетите Вила Мелник като част от по-широко проучване на региона. Виненият път на Мелник попада на такива обекти като спа и минералните извори в Сандански, манастира Рожен, руините на древния град Хераклея Синтика и изчезналия вулкан Кожух. Вила Мелник също участва в много обществени мероприятия през цялата година, от културни тържества до фолклорни фестивали до барбекюта на хълма над винарната, с 360-градусова гледка към великолепната долина.

 

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации