fbpx

ВСИЧКО ВКУСНО И БАЛКАНСКО – ХАПВАМ, ТАЧА И МИЛЕЯ

ЛЛетните ни мераци и майсторлъка на майстор Даци намериха пресечна точка на традиционното специално събитие за представяне на лятното меню на сръбския ресторант Котилото в прекрасната му, китна, лятна градина под шарената сянка на околните дръвчета и прохладния Витошки въздух.  За нас – Очилатите дегустатори си беше чест да сме сред първите опитали летните предложения на майстор Даци, а сега лично ще ви разкажа за да ви поканя да опитате и вие.

Сръбски ресторант Котилото
ул. Крайречна 26
Раб. време: 12-23

Як-балък с майсторлък

Това лято, Даци набляга на дивата сладководна риба, когато е възможно и има пресен улов, разбира се. Гостите на ресторанта ще бъдат информирани на място за предложенията, а и през сайта и фейсбук страницата на ресторанта.

Моето посещение бе ощастливено от прекрасно приготвените сладководни предложения – 35 килограмовият сом от язовир „Николаево“ и сулка (наричана още як-балък или smudj на сръбски) За дивите риби, подхода на Даци е “минимализъм” – предимно изпичане на пещ, скара, задушаване на открит огън. Просто подчертава характера на месото с известни билки, подправки и зехтин.

Култ към ръчното приготвяне

Еманацията на вкусовата рапсодия на мистър Маринкович за лятото, обаче, е включването на ястия и разядки със силно подчертан “домашен” характер като „дробени картофки по домашно“, например. Трудно ми е да опиша изключителния вкус, текстура и аромат на това просто наглед ястие. Картофите буквално се раздробяват с ръце след като се сварят, после нежно се сотират заедно с беконче, лучец и зехтин… спирам за малко да преглътна 🙂

Салатки – малатки

От салатите ще спомена забележителният триптих – магданозена разядка, Босилеградска салата и зелева домашна бърканица. Тук Даци много елеганто поднесе дресигна предимно с домашно кисело мляко – “сиромашки дресинг”, както се изразява той шеговито, но не беше само с кисело мляко. Подозирам, че имаше и пиперлив зехтинец и още нещо… Всичко беше прекрасно дозирано, както си и очаквах. Уникални леки, свежи и летни вкусове. 

Сръбски макарони

Миналото лято хит бяха телешките бузи с каймак и було, които бях нарекъл “Сръбски козунак” 🙂 Сега отново присъстваха на масата но хита на гозбите бяха “Сръбските макаронки”, по известни като „пържени агнешки чревца с пресен лук и яйца“. Понеже чревцата са нарязани на по 2 сантиметра (примерно), много приличат на тръбички от паста. Това ястие определено ви препоръчвам да опитате, както и свинския дроб с манатарки. Корените на тези гозби са доста назад във времето, но съм сигурен, че по-голямата част от вас не са опитвали такава вкусотия през живота си. 

На финала сме без сръбска скара

Предните години и сезони много се наблягаше на скарата в този ресторант. Тя и сега си я има в алакарта, но за лятното меню Даци и Йонко са наблегнали на по-леки ястия и меса, които си струва да пробвате. Моето любимо беше телешкото бонфиле приготвено с дебела коричка от ароматни билки. Не беше мариновано с тях, а просто покрито и така опечено. Най-близката ми асоциация беше Осмарския пелин. Неговите билки са, така, много ароматни и леко нагарчат. Подобно беше преживяването с бон-филето като аромат, но самата хрупкава текстура на билковата кора, комбинирана с крехкото телешко… си заслужава вниманието – наистина. 

Гостите се впечатлиха и от “жулиените от бела вешалица с масло от черен трюфел на тиган” – супер семпло, но соса беше чудотворен, “пилешко бутче по царибродски” и “бечка пилешка шницла”

Щипка любов

Имайте предвид, че майстор Даци доста често използва качествен зехтин в рецептите си, какъвто е и случая с домашния самун, поднесен със сезонни горски билки, които в комбинация със зехтина образуват така наречения “намаз” на хлебчето. Докато представяше лятното меню на Котилото, шеф Маринкович специално подчерта, че най-важната подправка, която слагат във всяко едно ястие е любов към готвенето – мерак.  Клише или не, от устата на Даци си прозвуча съвсем истински. 

Вино ли, ракия ли…

Масата ни бе отрупана с прекрасни Български бели вина, розе, пино-ноар, ароматни дюлева и крушова ракии, и Сръбска газирана вода (много приятна, между другото, съвсем леко газирана), но… аз реших да направя компания на Йонко Георгиев – съратнкикът на Даци и се облажих с водка… Да… може и да не е най-добрият избор, но…. си беше добре 🙂

Цялостната ми оценка за Сръбски ресторант Котилото

Една година по-късно дойдохме отново и… нивото на Котилото като цар на Балканската кухня в България не е мръднало. Като кажеш Сръбски ресторант всеки веднага асоциира сръбска скара, но тук можеш да оптиаш наистина разнообразни предложения, а ракията не е парфюмирана. Хубава дюлева и крушова ракия. А вашите впечатления какви са?

ХранаОтлична кухня
ДизайнНепретенциозен
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

Резервирай в Котилото

 

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации