fbpx

КРАСОТА С УМАМИ ЧАЙ

ППуерите, които представи Maxim Krapivchenko на „Умами в гората“ са от листа на чаени дървета. Тоест от растения, които са над 100 години. Те са най-богати на умами.

Ресторант-градина Корията
ул. Околовръстен път №437
Дата: 15 юли, 19:45-23:00

Чаената маса на Максим от Умами събитието

 

Диворастящо чаено дърво в провиницията Юнан от което се прави пуер чай

Четирите умами чая

Зеленият чай, например, е естествено богат на глутамат, поради което е известен със своя пикантен и богат вкус, по който всички полудяват. Вероятно знаете ползите от пиенето на зелен чай и целия този джаз, но нека се потопим по-задълбочено защо сме толкова пристрастени към неговия вкус; това от стипчивостта му ли идва? Неговата горчивина, но богат вкус? Сладостта му ли е? Е, вероятно това е смесицата от всичко, сподели Макс. И изглежда, че всеки просто не може да се насити от зелен чай или матча, тъй като постигат перфектен баланс между сладост, горчивина, стипчивост и, разбира се, UMAMI.
В кулинарния театър в Корията Макс избра 4 чая от диви чаени дървета богати на умами по различен начин заради съчетанието с останалите вкусове и аромати. Чаеното шоу започна с два бели чая.

Я Бао – бял чай от зимни пъпки на диви чаени дървета

Я Бао не е нито пуер, нито бял чай в пълния смисъл на думата, но притежава характерните качества и за двата. Ароматът на пролетта, дебела сребриста купчина, медена сладост, обгръщаща запарка, характерна за белия чай, се съчетават с „енергийна интензивност“ и способността да „изясняват“ ума, характерни за пуер.

Юе Гуан Бай – бял чай от пролетни пъпки на диви чаени дървета

Moonlight (月光 白 Yue Guang Bai – Красота под лунната светлина) е бял чай пуер със сладък вкус и парадоксален външен вид, който надхвърля стандартните класификации.

Юе Гуан Бай се добива в Юнан, от диво растящи чаени дървета, но те не се подлагат на никаква обработка, а просто се сушат на слънце, използвайки технологията на белите чайове.
В резултат на това имаме парадокс за чай – Moonlight, Puer с вкуса и полезните свойства на белия чай.

Пуери за добри маниери

Чаят пуер често се сравнява с добро отлежало вино: всяка година става все по-добър и по-добър. Има два вида пуер: суров (шен) и зрял (шу).

Шен Пуер – зелен чай от листа и пъпки на диви чаени дървета

Шен пуер е класически китайски чай, създаден след постферментация, тоест узряване след производство. Sheng pu-erh узрява чрез микробна ферментация, в която основната роля се играе от плесени, наречени Aspergillus acidus. Този вид гъби не е опасен за хората, но придава на чаените листа специален неповторим вкус.

Тези микроорганизми, между другото, също участват във формирането на вкуса на много други хранителни продукти (като саке, соев сос, сирене, печени изделия), а в чая тяхната активност променя химическата структура на съществуващите ароматни съединения и създава нови, които липсват в оригиналните листа.1

Шу Пуер – черен чай от листа и пъпки на диви чаени дървета, постферментирал с помощта на гъбени култури.

Шу пуер преминава през изкуствено ускорена ферментация, която позволява чаените листа да бъдат доведени много бързо до състоянието, което шенг достига през годините. Шу пуер се появява едва през 70-те години на миналия век, тоест историята му дори не се брои за 50 години.2

Да се насладиш на вкусовете и да се отдадеш на иживяването сред оригиналната горичка пред Корията си е като магия. Представете си, колко романтично е вашата маса в гората да е единствена и да сте с вашата половинка или компания. 💜БЕЗЦЕННО!💜

Ще сме ви благодарни, ако ни ударите едно рамо за подкрепа

––––––––––––

1 – tea.ru

2 – charitea.ru

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации