fbpx

ФРЕНСКИ САЙДЕР ОТ НОРМАНДИЯ

С

Срещнах Себастиан Джонс (Sébastien Joannes) на едно от изложенията DiVino Taste в началото на март. Скромен мъж с интелигентно излъчване и светли, любознателни очи. Разменихме си няколко реплики на английски с акцент – той с френски, аз с български. От дума на дума прехвърлихме темата от българско вино към френски ябълков сайдер. Оказа се, че той е вносител на тази свежа течност от Нормандия. Моята страст е да опитвам и да откривам нови, интересни вкусове, така че на драго сърце го поканих да ме навести с няколко сайдера в офиса.

Приятна изненада пред вратата на офиса

Чук-чук. Отварям плавно масивната врата на офиса и срещам парижанската усмивка на Себастиан. Хубаво е да си известен дегустатор. Хората щедро ти предлагат да опиташ най-различни интересни вкусове. Гостът ми дойде с четири-пет вида ябълкови сайдери. Освен оригиналния имаше с кестен, с круша, розе и една голяма бутилка – брут. Всички питиета бяха в тон с модата – еко/био/органик и естествено газирани.

Трябва да обичаш това, което продаваш

Затрупах госта си с въпроси. Как е стигнал до сайдера, какво е правил преди, какви са особеностите в производството, защо такова лого са избрали – La Chouette (бухалче на френски) и много други. Той не си падаше много по рекламата и скромно сподели че от всички неща, които е продавал (от шоколад до продукти за ортодонти) сайдера най-много му допада. Не е популярен, истински е и предизвиква приятна изненада по лицата на хората, които го опитват. “Трябва да обичаш това, което продаваш” – каза скромно той.

С коктейлче, или без?

За бранда и историята на La Chouette можеш да се запознаеш от сайта им lachouettecider.com Всичко е приятно поднесено с повече картинки, отколкото текст. Мен ме впечатлиха повече историите, които ми разказа Себастиан за опитите му с коктейли и готвене. Например, оригиналния сайдер според него най-добре се комбинира с джин или с Метакса (15cl Metaxa + 3cl La Chouette original), а розе-то успешно замества просекото в Аперол шприц комбинацията. Още оригинални коктейли можжежш да намериш тук: cider cocktail recipes  Който пък е готвил пиле с бира може да опита същия подход и със сайдера.

Диви и щастливи

Има нещо първично и диво в тази напитка. Това ме спечели. Не е вкусът на сайдера сам по себе си. Той е свеж, естествен и превземащо силен. Представих си полудивите, кисели нормандски ябълки, които растат на вятър и голяма влажност по северозападните брегове на Франция. Този образ се прибави към вкуса ми. Имаше едно заглавие на филм, който не съм гледал, но ми дойде в главата – “Диви и щастливи” Тава е фразата, с която свързвам бухалчето “ La Chouette”. Нищо общо с цивилиазованата, опитомена, изкуствено газирана сладост на “Summersby”.

Има ли такъв сайдер в София?

Попитах Себастиан, къде човек може да намери сайдера и колко струва. Струва колкото една по-засукана крафт бира, а можеш да го намериш на няколко места в центъра на София, между които Pop-Up Chicken – при Джун и Рене Йошида.

Ето и още няколко места: Pizzeria Olio D’oliva, Bar Road 66 Sofia, The three legged chicken, К. Е. В. А., Le Soleil, Birabar, Ananda и други. Изпратих френския си гост и се загледах в залеза над София. Прекрасен. Точно подходящо време за още един френски сайдер.

Благодаря, че прочете до края!❤️

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации