fbpx

ФРЕНСКИЯТ КУЛИНАРЕН МОНБЛАН В РАВНОТО СОФИЙСКО ПОЛЕ

ДДнес сме във френския ресторант на хотел “Crystal Palace”, който недвусмислено носи името “The Restaurant”, или просто “Ресторант-ът“. Самочувствието да се нарече така, с пълен член като първенец, обаче е с покритие. Предстои да го разберем още веднъж. Тук са вкусовете на Романтична Франция, с които всеки французин описва своята родина, а всеки чужденец прави асоциации с нея. Факт е, че има дефицит на френски ресторанти в София и нашето предложение идва съвсем на място. Тук кухнята е най-вече Провансалска, а храната е вкусна и питателна, ръчно приготвена, нека я причислим към comfort food-а.

The Restaurant
ул. Шипка 14
Работно време: 12:00 – 23:30

Резервирай в The Restaurant

Градината на ресторант The Restaurant е част от хотел Cristal Palace
Прекрасната лятна градина е в непосредствена блилзот до „Докторската градинка“ – една от емблемите на София

Супи с история

Това не е типичният хотелски ресторант. Прави впечатление просторната градина. А сега е и особено подходящо за нея – пролет е, слънцето се е усмихнало като моята ко-водеща Петя Зунгорлиева. Но нека кажем – мястото е и за топло, и за хладно, но най-вече ЗА ГЛАДНО! Ресторантът има собствен вход, освен този от вътрешността на хотела. Удачен е за всякакви събития, като разполага и с отделна ивент зала. Интериорът е класически, музиката е приятна и приглушена. Отсреща е Докторската градинка, усещането е за зеленина, дървета и цветя.

Настроили сме се за гурме, но все пак е обяд и на мен ми се иска да опитаме и  супичките. Спомням си за онази песен от “Алиса в Страната на Чудесата“: “Супа топла, блажна, мазна и зелена — супа с Костенурка и вода сварена!”. Е, тук няма супа с костенурка, но има с лук и риба. Това всъщност са двете емблематични за Франция, представени и в “The Restaurant”. Легендата за Лучената разказва как кралят отишъл на лов, но нещо се случило с каретата, която кара продоволствието, и в крайна сметка той останал само на шампанско и лук. Другата супа е шарена (предимно жълта) и с много видове риба. Това е Марсилската, или Буябес. Там историята е следната: Рибарите в Марсилия разбираемо продавали първо едрите риби от улова си. Накрая на деня правели чорба за себе си с останалите непродадени дребни рибки. Вкусът обаче бил много интензивен, защото всеки вид риба давал специфичното от себе си. Александър Дюма-Баща дори казва, че в Марсилската супа трябва да има толкова видове риба, колкото гости има на масата, че и повече.

Резервирай в The Restaurant

Близки до дроб

А при нас сяда самият Шеф Пламен Европейски, с когото веднага заговаряме за вече сервираните предястия. Първото, което хваща окото, а оттам и приборите, е Броколите по Провансалски. Те са задушени и леко пуширани. Присъстват разнообразни сирена: пушено, топено и синьо – доставени директно от партньори на ресторанта във Франция. Още – животинска сметана (Шеф Европейски казва, че е важно да се готви именно с нея) и малко масло.

шеф Пламен Европейски споделя визията си за ресторант The Restaurant пред Ники Коев
Пламен Европейски е бил Главен готвач и технолог на знакови места като Ресторант” Regina”, ресторантите “Carrera” и пицарии „Viktoria”… Малко известно е че зад успеха на телевизионните предвания „Вкусно” и „Бон апети”, стои Chef Европейски в ролята му на главен кулинарен консултант.

Той ни хвали, че добре сме комбинирали броколите с розето, което пием – подходящо за летните следобеди, които вече започват. Извън съмнение е, че Ресторантът разполага с висококачествени селекции от вина и сирена.

Предястие: Броколи „Лижуа“, поднесени в крем от нискомаслена сметана, пушено сирене и Рокфор. Бяха приготвени фантастично!
апетитна порция Тигрови скариди със зехтин, вино, лимон и много масло в ресторант The Restaurant
Предястие: Скариди. Тях не остана време да ги коментираме, но бяха много апетитна порция Тигрови скариди със зехтин, вино, лимон и много масло. Между другото, оказа се че много вървят едновременно с броколите

Резервирай в The Restaurant

На масата има още Гъши дроб, отново от специална френска ферма, която работи почти изцяло за тамошния пазар, но и за “The Restaurant” в България. Гъшият и патешкият дроб са 2 от кулинарните емблеми на Франция, но интересен и малко известен факт е, че нашата страна се нарежда на 2-ро място по производство на 2-те.

гъши дроб със смокини, орехи и ягода

Нека споменем и Октопода. Повечето колеги на Шеф Европейски го варят във вода или ползват конвектомат, но тук се приготвя по технологията “су вид”(която си е тъкмо френска инвенция), или – в пликове, в собствените му сосове.

октопод от шеф Пламен Европейски
Октопод по Марсилски поднесен с чери домати ,селъри , маслини и прясна мащерка

Дълго, за да е вкусно

Предстоят и тематични месеци, посветени на отделните кулинарни региони на Франция. Ще се почне с вече споменатия Прованс, който е най-близко до нашите родни вкусове и усещания. А и продуктите, които виреят тук, са близки до онези, които виреят там.

Boeuf bourguignon от шеф Пламен Европейски: Говеждо по бургундски -бавно готвено говеждо,с диви гъби и вино поднесено с картофи финоаз
„Boeuf bourguignon“: Говеждо по бургундски -бавно готвено говеждо,с диви гъби и вино поднесено с картофи финоаз

Ударете ни едно рамо, Please!

Ако харесвате каквото
правим, моля подкрепете
ни на сайта на Ko-fi.com
с по едно капучино.
Безплатен обяд няма…
и за нас. 🙂 Благодарим!

Пристига и тежката артилерия – основните ястия – а стомашните сокове бушуват и клокочат! Започваме с Бьоф Бургиньон, или Говеждо по Бургундски. Забележете – месото се приготвя 48 часа, а сосът – 72. Шеф Европейски е категоричен: “Колкото по-дълго се готви – толкова по-вкусно се получава!“. И още магии около месото: добавят се диви гъбки, а в бульона – червено вино. Същото се препоръчва да се пие с готовия специалитет, за да е пълна хармонията. Но това не е всичко! Върху говеждото се поставя бекон, опушен с френски дъб. Плейтингът разбира се е безупречен. Това е направо изкуство в чинията. Да ти е терсене да го отпочнеш! Но почнеш ли – няма спиране.

Резервирай в The Restaurant

Мерси, мадам Татен!

Имаме и Касулебял боб по френски в глинено гърне. В случая обаче – в бял порцеланов съд, приличен на гондола, именно това е касуле-то, което дава името на цялото ястие. В боба сладко-сладко плуват парче патешко бутче и парче наденичка.  Присъстват и стандартни зеленчуци – моркови, лук и целина – но с тази характерна разлика в приготвянето, че са пържени в патешка мас. Бобът сладни именно заради морковите и дългото готвене. Добавени са и маалко доматки, които убиват киселинността, позната от нашия боб. Този по френски обаче не е грамадански като смилянския, а е дребничък и изтънчен. 

Касуле от шеф Пламен Европейски в ресторант The Restaurant
Касуле (Le Cassoulet) – ястие от бял боб с патешко бутче и наденица, приготвено в глинен съд (на френски касол,). характерно ястие за региона Лангедок – южна Франция

За къде сме и без десерт!?! Без изненада той е отново типично френски – Тарт Татен. И тук няма да минем без история. Г-жа Татен понечила да направи ябълков сладкиш, но яко загорила ябълките и те се карамелизирали. Тя обаче бързала да сервира и измислила решение – сложила тестото отгоре, запекла го и обърнала целия сладкиш, за да не се виждат прегорените ябълки. Гостите ѝ обаче харесали много десерта. Разбираме ги превъзходно – и ние го харесваме!

Класическа торта Татен от шеф Пламен Европейски
Тарт татен/ Тартата на госпожиците Татен”, както е официалното и име, е „сбъркана“ по френските представи. Обикновената тарта е с кора от пясъчно тесто, крем и отгоре плодове (в най-общи линии). Докато при тарт Татен се пече наобратно – плодове и отгоре тесто и едва при сервирането се обръща.

Резервирай в The Restaurant

Ресторант от висока класа

Накрая цените, за да се ориентирате. Салати между 11 – 14 лв. (средно 11); Предястия между 10 – 32 (ср. 18 лв.); Основни между 17 – 27 (ср. 22 лв.) и Десертите – и двата са по 6.40.

Така е, “The Restaurant”е от малко по-висок ценови клас, но кулинарното преживяване на хармоничната каскада от вкусове и цветове си заслужава!

Салати: 11лв
Предястия: 18лв
Основни: 22лв
Десерти: 6.40лв

Резервирай в The Restaurant

шеф Пламен Европейски
Шеф Пламен Европейски свещенодейства в голямата кухня на Кристал Палас. Свинско филе, пълнено с диви гъби и козе сирене в сос от бяло вино с лимон и поднесено с фетучини от тиквичка и морков и пресни билки

Резервирай в The Restaurant

Цялостната ми оценка за френския ресторант The Restaurant

Тук френската храна не се усеща като чуждоземна. Ястията са класичеки кулинарни емблеми. Дизайна в чиниите е семпъл и непретенциозен. „The Restaurant“ в сегашния си вид е ценно допълнение към вкусовете на София.

ХранаОтлична кухня
ДизайнKласика
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

Резервирай в The Restaurant

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации