fbpx

БУРДЕЙНСКАТА МИ ДЕГУСТАЦИЯ

ННа 25 юни казах здравей на плаката на Anthony Bourdain в ротисерията RÔTI, където ми показаха серия от печени деликатеси, на събитието посветено на известния дегустатор и пътешественик.

In Food Veritas®

Мина време, но ви пиша, защото бях впечатлен и си струва да ви го споделя. Събитието беше жежко и в прекия и преносния смисъл на думата. In Food Veritas®, Adriana Ghiuso и нейните съотборници се бяха погрижили налягането на забавлението в RÔTI да се подкачи порядъчно с глъчка от бая хора, свиреща на живо банда, готини вина, един куп промоцийки, книжки, плакати и някой-друг готин моторец на коневръза за декор.

На място – за мястото

Освен Ади и още двама–трима души, не познавах никого и това ми помогна да се отдам по-спокойно на дегустациите. За Rôti научих от Facebook, но за пръв път стъпвам там. Значии… лудницата от хора не е моята страст, затова ще отида отново, когато е по-спокойно. Намира се вляво от Боянското кръгово, по възвишението, на ул. Севастократор Калоян №63. Мястото е кокетно малко и си има своя енергия. Жалко, че не работи до по-късничко, за да се изкефиш на тиферича на вечерния Боянски въздух, но… такова е положението – работно време от 9:00 AM до 8:00 PM (поне така пише)

Ресторант RÔTI
ул. Севастократор Калоян №63
Раб. време: 9-20

Каква е хавата в Rôti

Наредих се на опашката и започнах да се оглеждам, докато чакам. Та…, в Rôti се пече. Зад тезгяха за поръчка можеш да видиш масата за рязане на каквото има за рязане и сглобяване, а зад нея е пълно с хромирани конвектомати, фурни, грилове и всякакви приспособления за печене и съхраняване на месото и другите печива. Най-отгоре те очакват впечатляващи свински глави. Предупреждение: Вегетарианци, не гледайте към горните рафтове!

Розенцето, което беше вървежно, се казваше “Mirabeau Rosè” и се предлагаше в кенчета. Яко (снимал съм ви го). Кен-концепцията се връзва идеално с място, където ти сервират в еко-хартиени чинийки с дървени вилички. Обслужването не вървеше чевръсто, но предполагам, че скоростта е ОК в нормални дни. Най-накрая дойде и моят ред и моя милост си избра всички странни чудеса в наличност.

 

Подробно за дреболиите

Положението беше много “фуудово и веритасно”. Тези хора са явно фенове на месните рула. Предлагаха тяхна, правена на място поркета и кокореци – рула от агнешки дреболии увити в чревца Нямах представа, че Тони Бурдейн много обичал дреболии, свински уши и други подобни като е шетал из Балканите и Турция, но го научих от Наталия – създателката на Rôti. Аз до сега си мислех, че само ние Балканците ядем дробчета, сърца, воденички, момици, шкембе и подобни, докато в останалата част на Европа тези неща ги дават за кучешка храна. Е, друго си е да научиш, че знаменит кулинарен познавач оценявал високо майсторски приготвените дреболии.

Накратко – беше сладко

Евалла за инициативата на Ади! Благодарение на нея посетих ново, характерно място в Бояна, опитах хрупкави свински ушички, вкусна домашна поркета, оригинален и апетитен кокореч, прекрасни печени картофи с карамелизиран лук, които поръсих със зехтинче “Ariston” (Elly’s) за разкош и накрая опитах едни подобни на равеоли неща с източно наименование, което не запомних. Всичко това преглъщах с идеално охладено “Мирабо розе” от кенче. Животът е хубав. Отбийте се в RÔTI. Това е от мен. Благодаря, че изчетохте до края. Ще сме ви благодарни, ако ни ударите едно рамо за подкрепа

 

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации