fbpx

ДА ДЕГУСТИРАШ И ДА СЕ УПЛАШИШ

ДДегустационните ми вълнения относно екстра върджин зехтините ме отнесоха в майсторския клас на Kostas Liris, по покана на Sevdelina IvanovaElly’s Supreme Taste (спонсор на събитието) и част от програмата на DiVino Taste – най-мащабния форум за Българско вино.

Споделям, не защото си начесах дегустационната краста, а защото смятам, че събитието надхвърля локалното си значение и касае пряко културата ни относно екстравърджин зехтините.

“Въпреки че е най-старото използвано масло в света, екстра върджин зехтинът (EVOO) е все още и най-малко познатото. Нека открием присъщите качества на тази суперхрана

Може би единствената мазнина, която съчетава насладата на сетивата чрез аромати и вкус с уникални лечебни и козметични свойства.”

Такъв беше анонсът на Костас, който бе донесъл 6 екстра върджин нектара от сортовете арбекина, арбосана, манаки, егейска труба и един по-зрял зехтин. Някои от пробите бяха само на 10 дни след брането на маслините! 🔝🔝🔝

Костас Лирис е един от най-големите експерти по зехтина в света,

също агроном и сертифициран дегустатор. Вече 10 години той е съдия и председател на дегустационен панел в най-престижните световни конкурси за екстравърджин зехтин (EVOO). Мога само да добавя, че изглеждаше интелигентен и скромен човек, който говореше благо и просто (на английски) без излишна терминология. Тук е мястото за адмирации към организаторите от DiVino Taste, които бяха осигурили добър симултатен превод на български в слушалки, за който желаеше.

Интригата в дегустацията се породи от факта, че първите три проби бяха с дефекти. Уникално, наистина.👌 Няма по-добър начин да се ориентираш в качествата без да ги сравниш с дефектите. Едната субстацния направо ме втрещи. Бяха смесили слънчогледово масло (80%) със силен парлив зехтин от пикуал (20%). С ръка на сърцето си признавам, че нямаше да се досетя, ако не бяха разкрили тайната. Страшничко.

Единственото нещо, което липсваше в пробата бе характерната за екстравърджина свежест. Тя е един от най-важните атрибути, които трябва да знаеш, за да не те измамят. 🙂 EVOO (Extra Virgin Olive Oil) е чист плодов сок от пресовани маслини, както портокаловия сок, например, само че няма вода. Отстранена е.

Дефектите може да разгледаш от картинките 🙂

Тук не е мястото да ви разкажа всичко, за това ще ви изредя изводите.

Положителните качества на екстравърджин зехтините, по които може да ги познаете са следните:

🟢 АРОМАТ

Свеж. Не се усеща дъх на масло.

🟢 ВКУС

5 основни вкусови оттенъка, които може да са смесени помежду си – на свежа окосена трева, на домати, на листа маслина, на сурови бадеми и на артишок.

🟢 ГОРЧИВИНА

Дължи се на антиоксидантите в EVOO. Може да се усети при дегустация в чист вид, а когато се смеси с храна просто прави вкусовете по-отчетливи.

🟢 ПАРЛИВОСТ

Не е лютивина, а по-скоро предизвиква покашляне в гърлото при опитване в чист вид. Дължи се на естественото противо-възпалително вещество олиокентал (ибупрофен).

Как се съхранява екстравърджин зехтина?

Като виното – 12-14 градуса по целзий и на тъмно е най-добре. Светлината, топлината и кислорода развалят маслото. В домашни условия – далеч от печката и прозореца – в хладен затворен шкаф. Като се отвори опаковката деградацията се ускорява и трябва да се консумира до три месеца. Аз бих препоръчал до два. Ако си купиш тенеке от 3 или 5 литра, ще трябва доста често да готвиш, за да не стане зян 🙂

Колко струва EVOO?

В днешно време цените растат постоянно, не само заради инфлацията, но и заради нарастващата популярност на златния маслинов сок в световен мащаб. Расте както цената, така и спекулацията. В момента бутилка 0.5 Л  най-високо премиум качество може да се купи за 45лв, колкото струват десетина ръчни хляба с квас. Ако го сравним с отровно удоволствие – 8 кутии цигари. Има и по-достъпни прилични екстра върджин зехтини, разбира се, но трябва да си опитвал повече, за да ги разпознаеш.

Да готвя или да не готвя с EVOO?

Готви спокойно. Точката му на пушене е около 200 градуса по целзий. Просто при по-висока температура се губят част от качествата му. Не пречи да готвиш и с най-скъпия зехтин, но е разхищение. Ползвай премиум зехтините за завършек при сервиране, в салати или просто с филия хляб и домат. В десертите върши чудеса.

Какви са му екстрите на екстравърджина?

Тук се включвам с допълнения от мен, които си заслужава да ги знаеш. Ето ги седемте лечебни чудеса на EVOO, заради които си струва да го употребяваме ежедневно (ще разкажа някой друг път):

1. Прави костите по-здрави като удължава времето на тяхната еластичност. Забавя съществено остеопорозата.

2. Превенция от рак

3. Подпомага мозъка и забавя чувствително болестта на Алцхаймер

4. Разкрасява, запазва и възобновява кожата

5. Противовъзпалително действие

6. Намалява риска от диабет

7. Превенция от инфаркт – намалява драстично лошия холестерол

Накрая – Благодаря сърдечно за поканата за събитието лично на Севда Иванова, чиито зехтини не бяха включени в дегустацията, но са първокласни и горещо ги препоръчвам!

Ако си прочел дотук и на теб благодаря сърдечно! Дегустирай често и споделяй!

Ники Коев, очилатият дегустатор

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Манола Атанасова

Дегустатор по душа, дизайнер по призвание, фотограф на безценни моменти и любител на пътешествията и хубавия живот.

Виж всички публикации