fbpx

РАСТИТЕЛНА КУХНЯ, КОЯТО ПРЕДЛАГА ВСИЧКО

ДДнешните кодови думи са ясни: “гурме“ и “зелено“. Отиваме в “Soul Kitchen” – изцяло растителна фюжън кухня. Благодатно място за всички вегетарианци. И нещо повече – за веганите – които така или иначе трудно си намират хубави местенца за хапване в София. А ако питате готвачите – това е и най-трудната кухня. Изисква се повече обработка, подправки и креативност. Но преди всичко, това е специално пространство за абсолютно всички, които обичат хубавата храна.

Резервирай в Soul Kitchen

От Литва с любов

Майстор-готвач е Моника Тамольоните  от Литва. Рецептите й са интересни поне колкото името. Всичко е ориентирано около екологично чистите био сертифицирани продукти. С нея си поговорихме около менюто. Бих искал да маркирам няколко акцента от новите предложения в него:Азиатската салата,по настояща мода към Изтока, Арабското хлебче със сладко солена салца, манго, червен лук, кориандър (поднася се с лимонена майонеза на базата на кашу), и Пицата, чиито блатове се правят от био лимец.

Моника Тамолюните в кухнята на Soul Kitchen
Лъчезарната Моника Тамольоните от Литва

Запази маса в Soul Kitchen

Сладки спомени

Десертите очаквано са без рафинирани продукти, без глутен и без захар. Винаги има поне 2 вида торти. И нещо феноменално, което ми завърна спомена за сладоледите Ескимо – като тях на клечка, но не сладолед, а плодов пълнеж, който се застива в съответната формичка, а отгоре е с шоколадов мус.

Питам Моника каква е тайната на хубавата храна. Тя ми отговаря одухотворено, че когато влезеш в кухнята, трябва да затръшнеш вратата, да оставиш проблемите зад гърба си и просто да се отдадеш на онова, което обичаш. Това очевидно не важи само за готвенето. Финалните й думи са красноречиви:

“Обичайте себе си повече, хранете се здравословно и бързайте бавно!“

растителна фюжън кухня – десерт от втвърдено сорбе, покрито със шоколадов мус - на клечка
Феноменално вкусният десерт от втвърдено сорбе, покрито със шоколадов мус – на клечка

Ресторантът като ритуал

“Soul Kitchen” се намира в стара градска къща, на мястото на някогашния ресторант “Вратата“. Има и прекрасна градина. Изобщо посещението тук е гастрономически и чисто човешки ритуал. Да не забравяме и че не е чак толкова важен типа кухня, колкото майсторството при приготвянето на храната. А тук – при все че е гурме, порциите хич не са малки. В това се убедих сам.

Градината на Соул Китчън – растителна фюжън кухня
Прекрасната лятна градина на Соул Китчън – растителна фюжън кухня

Резервирай приятно изживяване в Soul Kitchen

Цялостната ми оценка за Soul Kitchen – растителна фюжън кухня?

Това е веган ресторантът от най-висок клас в София и си заслужава да бъде посетен от всеки фуди любител. Кухнята е на изключително високо ниво, а преживяването в ресторанта и градината – особено приятно, без мястото да е „лъскаво“.

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации