fbpx

СРЪБСКА СКАРА В ПОЛИТЕ НА ВИТОША

ККато същий Яворов отиваме в полите на Витоша и по-конкретно в кв. “Драгалевци“. Гастрономическата ни мишена този път е сръбски ресторант “Котилото“. Предстои ни тежка месна дегустация от сърцето на сръбската скара и разнообразните плескавици и вешалици – град Лесковац. Днешният епизод подчертано не е за вегетарианци, макар в ресторанта да има и такива предложения. Но отново се осланям на интуицията си да избирам характерни места. Макар общата рамка да остава и да е важна: всичко се случва в ресторантите и заведенията! Само си помислете: сватби, разводи, сделки, хубави и тъжни моменти. Хората се срещат именно там, сядат на една маса, хапват и пийват, общуват, веселят се, спорят… Заведенията са истинската социална мрежа! И там ни се случват случки, с които се гордеем или от които ни е срам.

Сръбски ресторант Котилото
ул. Крайречна 26
Раб. време: 12-23

Резервирай в Котилото

Ники Коев и Петя Зунгурлиева дегустират лятното меню в сръбски ресторант Котилото

Голямо меню, ама хубаво!

При нас с Петя Зунгорлиева сядат Весела Атар, PR на “Котилото“, и един от управителите/собствениците му Йонко Георгиев. Весела заговаря първа: “Храната е едно от основните удоволствия в живота. Тя е носител на емоция. Ти си това, което ядеш. Видях огромен потенциал в това стартиращо заведение и реших да се включва от самото начало.“.

Иначе веднага прави впечатление, че менюто е богато. Модата в момента е тъкмо обратната – кратки менюта. Тук обаче е от малкото изключения, в които богатото меню е без изключения качествено. Тези подробни менюта са характерни за нашия Балкански регион – България, Сърбия и Гърция. Хубавото в “Котилото“ е, че тук всяко ястие е безкомпромисно.

Резервирай в Котилцето

Сръбски ресторант – люто начало

Весела добавя, че всичко, което се предлага, се приготвя тук на място – салати, туршии, лютеница и т.н. Това е вкусна домашна храна с пресни и подправени продукти. Няма съмнение, мястото е хитово, има страшно голяма клиентела и хората остават доволни. В разговора влиза и Йонко, който казва, че като всяко начало и това е било трудно. “Ние обаче сме работохолици. Искаме с труд и работа да успяваме и да вървим напред.“

Урнебес - пасирано сиренце, лютеничка, чесън, подправки в сръбски ресторант Котилото
Урнебес – пасирано сиренце, лютеничка, чесън, подправки

А нашите чинийки вече започват да се пълнят. Започваме с Лютия Урнебес. Това е за почитателите на по-пикантната храна, а и сръбската кухня по принцип си е такава. Урнебесът е подлютен айвар с лютеница. Получаваме  и  Пърленка, нацепена на малки къшеи.  Зелената салата пък е в дълбока купа и може да нахрани повече от 1 човек. Зелена, зелена, ама в нея намираме и моркови, и цвекло, Тук има и постоянно меню, и сезонно, в случая – зимно.

Свежа салата - идеална за любителите на заешките удоволствия - морковки, зеленце, цвекло
Свежа салата – идеална за любителите на заешките удоволствия – морковки, зеленце, цвекло

Запази маса в Котилото

Майстор Даци

Ударете ни едно рамо!

Ако харесвате каквото
правим, подкрепете ни 😉

За къде сме без Ущипци в сръбски ресторант?!? Това е все едно да отидеш в Рим и да не видиш Папата! Името им идва от “ощипване“. Каймата се “щипва“ с ръчичка, взима се в юмруче и се слага в огъня. Там – каквато форма придобие. Прилича на кебапче, но не е точно кебапче. За разлика от нашите кебапчета и кюфтета, ущипците се правят още с кашкавал, бекон и пак люто.

Лесковачки ущипци от телешка кайма в сръбски ресторант Котилото
Лесковачки ущипци от телешка кайма

А при нас вече сяда шампионът от Скариадата в Лесковац – Далибор Маринкович – Майстор Даци – или главният готвач на “Котилото“. Той естествено е донесъл със себе в България  сръбския си манталитет и начин  на хранене. “Всеки един готвач – споделя той – показва себе си през храната, през чинията, която плейтва и поднася.“

Майстор Даци контролира огъня в Котилото

Резервирай при Даци

Ущипци да набуча… и яко гуча!

Майстор Даци разкрива още от тайната на добрите ущипци. Каймата е чисто телешка. Така му харесва на него, макар че мнозина негови колеги смесват и свинска. Е, беконът си е свински. Има и малко опушена сланина. Още – чесън, червен и черен пипер. Приготвят се задължително на дървени въглища. Именно те дават специфичния аромат на месото. Скарата е току-до нас и виждаме, и подушваме процеса. Важното е текстурата на ущипците да бъде повечеко изпечена, даже леко загоряла, така се постига особена хрупкавина. Но вътре, категоричен е Майстор Даци, не бива да се изпича изцяло, а на 90 – 95%.

Минаваме нататък с едно екстравагантно предложение – Агнешки момици. Даци ни обяснява, че това са висулки от черния дроб на животинчето и не във всеки ресторант могат да се поръчат, но тук си ги има, като се търсят изобилно.

Уникално вкусни агнешки момици с лук.

С Йонко правим кратко лирично отстъпление, за да ни разкаже за 3-те събития в ресторанта. Първото е отварянето на Лятната градина, което предстои съвсем скоро, и съответно представянето на Пролетно-Лятното меню. Второто събитие е през ноември и е Гуча Парти, като се прави специален кастинг за оркестри, които свирят тъкмо сръбска гуча. Оказва се, че съседите в Драгалевци проявяват разбираме към по-високите децибели и дори охотно се включват в купона. И третото събитие е посрещането на Православната Нова година по стар стил, както си е в Сърбия, а именно – на 13 януари.

Резервирай в сръбския Котилото

Бузи в було као Козунак!

Продължаваме с Даци по ексцентричните месни предложения. Следват Телешките бузи с топъл каймак. За последния той споделя, че това е вкус, който сами са избрали да добавят. Сиреч – авторски прочит на рецептата. След като се сварят и овкусят в бульон, бузите се увиват в мазничко було (защото те са сухички) и така се слагат на скарата с дървени въглища. Така месото става “на конци“. Малко нещо като козунак.

Телешки бузи в було на скара с топъл каймак – сръбски ресторант Котилото
Телешки бузи в було на скара с топъл каймак – ястие с характер и крехка душа, страхотно вдъхновение за вкуса. Разтапя се в устата заедно с топлия каймак, отвежда ни в рая и си задаваме въпроса: А не сме ли там всъщност?

Стигаме и до последната магия – Език от млечно теленце със сос от трюфели. Езикът отново първо се сварява и става много крехък – направо като пастет. След като го изцедим и обелим, го изпържваме на тигана с масло, но за малко – само да хване коричка, посоляваме и добавяме черен пипер. Трюфелът се слага върху езика и така се оформя перфектна комбинация.

Език от млечно теленце с маслен сос – ястие вкусно и първокласно, потопено в маслен сос с богат вкус на бульон, домашно масълце и чесън

Средни цени за безценно преживяване в Сръбски ресторант

Йонко споделя, че в началото е бил скептичен към тези ексцентрични предложения на Даци – момици, бузи и език – но се оказало, че те са много харесвани и поръчвани в ресторанта. Ето и средните цени в “Котилото“

Супи: 6 лв.
Салати: 7.50
Предястия: 11
Скара: 11.50
Свинско – 15
Агнешко – 17
Риба – 23
Телешко – 27
Десерти – 7

Цените са нормални, въздухът е предпланински, а в него се носи и сладката арома на сръбската скара. “Котилото“ ви прикотква да го посетите и през празник, и през делник…

Цялостната ми оценка за Сръбски ресторант Котилото

Отдавна съм фен на този ресторант и се познавам с Йонко и Даци малко след откриването му. Като кажеш Сръбски ресторант всеки веднага асоциира сръбска скара, но тук можеш да оптиаш наистина разнообразни предложения, а ракията не е парфюмирана. Хубава дюлева ракия. А вашите впечатления какви са?

ХранаОтлична кухня
ОбстановкаНепретенциозен
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

Резервирай в Котилото

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации