fbpx

MASTERCARD PRICELESS DINNER IN THE PALACE

ННа 26.07.2019 Mastercard Priceless Dinner in the Palace надхвърли дори моите очаквания за готино изкарване. 16 гости бяха обгрижени от комбинирания ни екип от 12 души! За нас бе удоволствие да ви поканим на едно необичайно и вълнуващо докосване до българската история през погледа на висшата кулинария.

Всяко от новата серия събития Mastercard Priceless Dinner in the Palace, организирани от Mastercard®, дава привилегията на 16 гости да вечерят около масата в кабинета на принц Кирил. Там можете да се насладите на специално пресъздадените оригинални менюта от официалните вечѐри в двореца, съхранени в архива от времето на Фердинад и Борис III.

Кулинарното предизвикателство е поверено на шеф Antoine Verhaest: най-високо оцененият майстор-готвач от формата #ChefstableBG. Ще ви обслужва екипът на L’Instant Catering, а водещ на вечерята съм аз – Николай Коев.

Ники Коев и кулинарния театър на петте сетива
С благодарност на Венцислав Петров за „живите“ фотографии от събитието

Внимателно съчетаните с ястията вина са изцяло от Стария свят — така, както е било преди 100 години. Не пропускайте безценната възможност да научите какви са били вкусовете, забавленията и кулинарните тенденции в двореца ни по царско време. Оставете имейла си за да ви известя за следващите ни събития.

Дворцов разкош

Обстановката в царския дворец е каквато сме виждали по филмите и много напомня за Виена. Частта в която провеждаме събитието е построена в края на 19 век като разширение, което да се ползва от Фердинанд и неговото семейство, без да бъдат притеснявани от протичащите събития в държавното крило. Тук се намирали спалните, будоарите, библиотеките и кабинетите. Ние празнувахме в кабинета на принц Кирил.

Кабинетът на принц Кирил – Mastercard Priceless Dinners

Княз Фердинанд, освен всичко друго остава в историята и с огромното внимание, което по негово време било отделяно на етикета, посрещането на гости и старанието всеки детайл да бъде максимално изискан. Като внук на последния френски крал Луи-Филип, той приемал присърце това да продължи най-добрите традиции от френската кухня и дворцов етикет на българска земя. Това било напълно отразено в менютата, които се сервирали.

Бохемска рапсодия в чинии

15 Февруари 1912г е датата на вечерята, която пресъздадохме в първото от серията събития, а шеф Antoine Verhaest и неговият тийм успяваше да поддържа възходащята градация през цялото време.

Чашите, чиниите и цялата декорация на масата от времето на Титаник бяха стилни, делинкатни и красиви. И докато аз се забавлявах с чаша в ръка и се радвах на доброто настроение на гостите, шеф Антоан и неговият екип буквално изнесоха на гърба си цялото приготвяне и сервиране. Кухнята бе „само“ на 50 метра и 2 етажа разстояние от гостната.

Царско меню на Mastercard Priceless Dinner

Ако не броим напитката за добре дошли и уникално вкусния рататуй, поднесен в чашка преди да седнем на масата –  менюто беше от 6 степени.

1. Свежата зеленчукова салата беше с определен акцент към доматите, от които в чиниите имаше 5 вида стари сортове от преди около 100 години. Тях комбинирахме със Sauvignon Blanc, Quincy AOC, 2018, Domaine des Ballandors, Лоара, Франция

2. Уникално висок клас черен хайвер, произведен в България, но недостъпен на нашия пазар, поднесен с аспержи и сос муселин. Вкуса се допълваше от La Ritournelle Rosé, 2018, Cabernet Franc, Pierre Breton, Лоара, Франция

3. Страхотно вкусно приготвена и поднесена по френски образец прясна дунавска есетра със сос жунвил. Компанията на Blanc de Viognier 2016, Côtes du Rhône, Alain Jaume, долината на р. Рона, Франция беше изключително подходяща.

4. Може би най-добрата за вечерта комбинация на храна и вино: сувид токачка с манатарки и трюфелов сос, придружена с чаша Sancerre Rouge, L’Ancienne Vigne2015, Fournier Pere & Fils, Лоара, Франция

5. Свежа гранита от праскови и димят, елегантно поднесена за изчистване на вкуса преди основния десерт

6. Изкушаващо вкусен фламбиран десерт наречен “Дипломатична бомба” съчетаващ контрастни ледени и горещи температури, както и хрупкави и меки текстури в устата. Десертът бе  допълнен от десертното токайско вино Tokaji late harvest 2016, DISZNÓKŐ

По времето на Фердинанд се е отделяло изключително внимание и старание вселки детайл да бъде максимално изискан. И ние бяхме много изискани в детайлите! Оставете си имейла за да не пропуснете следващата царска маса

Seewines

Съчетанието на виното с храната винаги е предизвикателство, но с подкрепата на Seewines и техния сомелиер Благой Кузмански и тази трудна задача се превърна приятно занимание. За непосветените ще отбележа, че той е завършил първо ниво на WSET и първо ниво на Court of Master Sommelier в Лондон, опитал е 150000 етикета вино, а от 2018г е световен посланик на шери. В момента в света има 255 души с Master Sommelier и Благой си е поставил за цел да стане 256-ят.  За нас беше чест, че той лично коментира вино съчетанията с гостите и разказа пикантни истории, които допълниха удоволствието от целия спектакъл.

Mastercard Priceless Dinner

Е, ако концепцията на mastercard® е била да предостави безценни преживявания на своите потребители, може да се каже, че надминахме очакванията, защото в случая и гостите и организаторите ще помним с усмивка първата царска вечеря дълго! Удоволствие за мен беше, че освен от София, имахме и гости от Варна и Полша. Потопихме се в най-вкусните дебри на Българската история и я преживяхме по нов, съвременен начин. Бяхме гости в царския дворец и се запознахме със забравени вкусове от нашето минало.

Дипломатическа бомба за финал

„Дипломатическата бомба“ / основният десерт от Mastercard Priceless Dinner in the Palace https://cutt.ly/uyKp9OQ взриви сърцата на малцината, които имаха привилегията да присъстват на тази уникална възможност да се докоснат до културния пулс в царска България в началото на XX век. Antoine Verhaest и неговият екип от L’Instant Cateringсе погрижиха фламбирания шедьовър да има контрастни температури и контрастни текстури след като елегантната пълна лъжичка докосне устата ти. 🤩🔝🎯

Това бе първото от няколкото безценни преживявания, продуцирани от mastercard и организирани от екипа на Sofia Restaurant Week и #ChefsTableBG. Въпреки, че ще има още такива събития – общия брой гости за всичките няма да надхвърли 50. 🏅🏅🏅

Накрая, специално за вас, които стигнахте до края на статията – радвам се, че сме ви заинтригували. Ето го и финалния бонус: оригиналното изображение на менюто, което пресъздадохме.

Оригиналното царско меню от 15 февруари 1912

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации