fbpx

Задругата на младите кулинари

Б Броени минути след интервюто ни за Sofia Restaurant week по БНР Радио София в края на септември имах удоволствието да разпитам по-подбробно Виктор Жечев за новото му начинание с младите готвачи на София – Chefs Club Sofia. Тази тема определено ме вълнува защото касае изграждането на облика на Българското готварско изкуство в началото на 21 век. 

Ето какво научавам от разговора ни:
Chefs Club Sofiaе младежка организация, създадена и инициирана от Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ), за да мотивира кулинарните кадри с перспективни качества. Не е изненадващо, че в нея членуват предимно млади, но вече утвърдени имена, които искат веднъж да споделят опита помежду си и втори път – да го предадат на още по-младите и тепърва встъпващите в отговорната професия. Разговаряме с един от организаторите на сдружението и негов зам.-председател Шеф Виктор Жечев, главен шеф-инструктор в кулинарната академия HRC.

На снимката: Виктор Жечев и Ники Коев по време на разговора за Chefs Club Sofia докато се разхождахме по слънчевия булевард Евлоги Георгиев

Нова кръв от Chefs Club Sofia

От него разбираме, че подобни локални клубове има и в други градове в Провинцията – например в Благоевград и Силистра – но до този момент такъв в столицата не е функционирал, така че си е съвсем на място и навреме. Председател е Шеф Владимир Тодоров – главен готвач на ресторант Bistrello, а главен секретар на Управителния съвет – Йордан Касабов (и главен готвач на ресторант Urban Table). В структурата личат още имената на Николай Тихомиров (шеф –майстор на Tempero), Петко Костадинов (Сладкарска фирма “Змееборец“) и др.

Управителният съвет на Chefs Club Sofia

Идеята е да се организират различни популяризиращи кулинарията събития, презентации и прочее. Така например актуална в програмата е презентацията на Шеф Йордан Касабов как да се използват остатъците от плодове и зеленчуци, или как да подхождаме с пиетет и любов към храната, която е цяла био вселена, все в духа на актуалното движение zero waste.

Don’t Waste Taste

Без полуфабрикати 

Има и намерение да се правят специални презентации в кулинарните училища, за да могат прохождащите в професията готвачи да взимат аргументирано решение с какво точно да се занимават. “В момента методите на преподаване са изключително остарели – споделя Виктор – искаме да помогнем на учащите чисто практически – да свържем наистина кадърните от тях с различни ресторанти, които да ги дръпнат на стаж и работа още отсега. Младият готвач подлежи на развитие много повече, отколкото утвърдения, който вече е се вкарал в някакви рамки“.

Действа се и по пилотни кулинарни програми и работни групи за здравословно хранене в училища и детски градини. Най-малкото – нови и ясни менюта. За целта ще бъдат привлечени още диетолози и нутриционисти. Виктор Жечев е категоричен, че да готвиш за деца, не е като да готвиш за себе си вкъщи и за приятели. И все пак има различни теории за това кое е здравословно. Как е в случая? “Най-малкото всичко да се прави на място. Никакви полуфабрикати. Подбор на качествени сезонни и локални продукти. Така дори излиза по-евтино, в непакетиран вид“.

Без его

Виктор ни открехва и за още нещо. При децата не трябва да се гледат калориите като най-важен фактор, а приемът на всички хранителни вещества: фибри, целулоза, натурални захари, мазнината като отново важен натурален компонент и т.н.

Всички млади шеф-готвачи в София са поканени да се включат в организацията. Таксата ще бъде символична, от порядъка на 30 лв. И е важно да се отбележи, че в Chefs Club има значение не кой кой е, а каква концепция и ценности изповядва за кулинарната култура – на готвене и на живеене.

Подкрепа за Chefs Club Sofia

Ние – Екипът на Очилатите Дегустатори, решихме да подкрепим Chefs Club Sofia  https://www.facebook.com/ChefsClubSofia/ като им помогнем със събиране на средства за създаването на техния сайт и разпространението на активностите им. Всички наши кулинарни театри – „ChefsTable„, „Mastercard® Priceless Dinner in the Palace„, „Mastercard@ Brunch in a Royal Train“ и „American Story 1919 – 2019“ ще инициират търгове на куверти, приходите от които ще им даряваме в пълен размер (100%) за да има подкрепим изграждането на кулинарното бъдеще на България.

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *