fbpx

ЗАДРУГАТА НА МЛАДИТЕ КУЛИНАРИ

Б Броени минути след интервюто ни за Sofia Restaurant week по БНР Радио София в края на септември имах удоволствието да разпитам по-подбробно Виктор Жечев за новото му начинание с младите готвачи на София – Chefs Club Sofia. Тази тема определено ме вълнува защото касае изграждането на облика на Българското готварско изкуство в началото на 21 век. 

Ето какво научавам от разговора ни:
Chefs Club Sofiaе младежка организация, създадена и инициирана от Българската Асоциация на Професионалните Готвачи (БАПГ), за да мотивира кулинарните кадри с перспективни качества. Не е изненадващо, че в нея членуват предимно млади, но вече утвърдени имена, които искат веднъж да споделят опита помежду си и втори път – да го предадат на още по-младите и тепърва встъпващите в отговорната професия. Разговаряме с един от организаторите на сдружението и негов зам.-председател Шеф Виктор Жечев, главен шеф-инструктор в кулинарната академия HRC.

На снимката: Виктор Жечев и студенти от международната кулинарна академия HRC

Нова кръв от Chefs Club Sofia

От него разбираме, че подобни локални клубове има и в други градове в Провинцията – например в Благоевград и Силистра – но до този момент такъв в столицата не е функционирал, така че си е съвсем на място и навреме. Председател е Шеф Владимир Тодоров – главен готвач на ресторант Bistrello, а главен секретар на Управителния съвет – Йордан Касабов (и главен готвач на ресторант Urban Table). В структурата личат още имената на Николай Тихомиров (шеф –майстор на Tempero), Петко Костадинов (Сладкарска фирма “Змееборец“) и др.

Управителният съвет на Chefs Club Sofia

Идеята е да се организират различни популяризиращи кулинарията събития, презентации и прочее. Така например актуална в програмата е презентацията на Шеф Йордан Касабов как да се използват остатъците от плодове и зеленчуци, или как да подхождаме с пиетет и любов към храната, която е цяла био вселена, все в духа на актуалното движение zero waste.

Don’t Waste Taste

Без полуфабрикати 

Има и намерение да се правят специални презентации в кулинарните училища, за да могат прохождащите в професията готвачи да взимат аргументирано решение с какво точно да се занимават. “В момента методите на преподаване са изключително остарели – споделя Виктор – искаме да помогнем на учащите чисто практически – да свържем наистина кадърните от тях с различни ресторанти, които да ги дръпнат на стаж и работа още отсега. Младият готвач подлежи на развитие много повече, отколкото утвърдения, който вече е се вкарал в някакви рамки“.

Действа се и по пилотни кулинарни програми и работни групи за здравословно хранене в училища и детски градини. Най-малкото – нови и ясни менюта. За целта ще бъдат привлечени още диетолози и нутриционисти. Виктор Жечев е категоричен, че да готвиш за деца, не е като да готвиш за себе си вкъщи и за приятели. И все пак има различни теории за това кое е здравословно. Как е в случая? “Най-малкото всичко да се прави на място. Никакви полуфабрикати. Подбор на качествени сезонни и локални продукти. Така дори излиза по-евтино, в непакетиран вид“.

Без его

Виктор ни открехва и за още нещо. При децата не трябва да се гледат калориите като най-важен фактор, а приемът на всички хранителни вещества: фибри, целулоза, натурални захари, мазнината като отново важен натурален компонент и т.н.

Всички млади шеф-готвачи в София са поканени да се включат в организацията. Таксата ще бъде символична, от порядъка на 30 лв. И е важно да се отбележи, че в Chefs Club има значение не кой кой е, а каква концепция и ценности изповядва за кулинарната култура – на готвене и на живеене.

Подкрепа за Chefs Club Sofia

Ние – Екипът на Очилатите Дегустатори, решихме да подкрепим Chefs Club Sofia  https://www.facebook.com/ChefsClubSofia/ като им помогнем със събиране на средства за създаването на техния сайт и разпространението на активностите им. Всички наши кулинарни театри – „ChefsTable„, „Mastercard® Priceless Dinner in the Palace„, „Mastercard@ Brunch in a Royal Train“ и „American Story 1919 – 2019“ ще инициират търгове на куверти, приходите от които ще им даряваме в пълен размер (100%) за да има подкрепим изграждането на кулинарното бъдеще на България.

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации