fbpx

ПИЦИ С ХАРАКТЕР

ППреди около две седмици надникнах зад сравнително незвзрачната фасада на „Хан Аспарух“ и „Витошка“, а после един приятел ми препоръча специално да отида там… и днес отидох и дегустирах 🙂 .Искам още преди да сте прочели впечатленията ми да отбележа, че това място е много посещавано, както се видя и от моята визита, и има голямо количество поръчки за вкъщи. С други думи:

Бизнесът върви и явно се харесва.

Franco’s
ул. Хан Аспарух 37
11:00 – 23:00

Още с влизането се натъкнах на 7 масички с табелка RESERVED и други три заети с хора, предпочели да седнат до прозорците. Ясно – трябва да попиташ има ли свободна маса и тогава те да те попитат за колко гости… и да те настанят. Табелките „reserved“ си стоят по принцип навсякъде. На хартиените подложки по масите с менюто и логото е подчертан слоганът на мястото:

“Пицарията, каквато трябва да бъде”

Това, според моето око се превежда като: непретенциозно, лежерно пространство за хапване на бързо, с голям фокус върху пицата, която е над всичко останало.

Атмосферата е приятно забързана и се чуваше българска, английска и италианска реч. Готино. Като преживяване е типично ърбън-сити-номадско усещане. Сървисът е професионален – от две сервитьорки, които изричат съобщения като от радиоуредба, без да те поглеждат много много. Очевидно са натоварени от честотата на поръчките и комуникациите, но ако случиш да им хванеш погледа, влизат с приятна усмивка и разбиране в разговора по поръчването. Зад тезгяха е разположен майсторлъка по приготвяне на пиците, поверен на вещите умения на 4 мъже и една жена с помощни фунции. Пиците струват по 9-10 лв., а чашата вино – 5.

Аз естествено си поръчах пица с името на заведението – “Franco”

Оказа се солено-сладка, с моцарела, Прошуто крудо, сладко от смокини, Грана Падано, бейби рукола (доста от нея) и балсамова редукция. Да ви призная, много ми се услади. Впечатлен съм от хрупкавостта и вкуса на тестената част, както и от комбинацията с покриващите продукти. Пицата определено е от висок клас за хора с развита култура по въпроса. Така че, без да преувеличавам, пиците тук са с характер и се отличават от общия фон. Заслужава си да ги опитате.

Ники Коев, очилатият дегустатор

Ще сме ви благодарни, ако ни ударите едно рамо за подкрепа [kofi]

 

…или едно лайкче на страницата  Очилатите Дегустатори 🙂 Благодаря!

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации

2 коментара

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  • Снощи във Франко’с-2 – след консумация на по една салата и по една пица с наливно розе, последиците бяха направо катастрофални – адско разстройство и невероятна тежест в стомаха и корема, продължили и у двамата цяла нощ, та до сега! Розето беше подозрително леко, а тестото на пицата очевидно глетаво. Съжалявам. Каквото и да пишат някои, никога повече Франко’с!

    • Мда. Кофти преживяване. Във Франко’с 2 не съм ходил още. Ще се отбия и там да видя как е, но ако не е ОК няма логика да има толкова много хора и положителни коментари. Възможно е да е паднало качеството и хигиената, но поне във Франко’с до Витошка кухнята е отворена и се вижда всичко. Жалко, че така се е получило при вас. Кое място за пица ще препоръчате, което ви харесва?