fbpx

ПИЦИ С ХАРАКТЕР

ППреди около две седмици надникнах зад сравнително незвзрачната фасада на „Хан Аспарух“ и „Витошка“, а после един приятел ми препоръча специално да отида там… и днес отидох и дегустирах 🙂 .Искам още преди да сте прочели впечатленията ми да отбележа, че това място е много посещавано, както се видя и от моята визита, и има голямо количество поръчки за вкъщи. С други думи:

Бизнесът върви и явно се харесва.

Franco’s
ул. Хан Аспарух 37
11:00 – 23:00

Още с влизането се натъкнах на 7 масички с табелка RESERVED и други три заети с хора, предпочели да седнат до прозорците. Ясно – трябва да попиташ има ли свободна маса и тогава те да те попитат за колко гости… и да те настанят. Табелките „reserved“ си стоят по принцип навсякъде. На хартиените подложки по масите с менюто и логото е подчертан слоганът на мястото:

“Пицарията, каквато трябва да бъде”

Това, според моето око се превежда като: непретенциозно, лежерно пространство за хапване на бързо, с голям фокус върху пицата, която е над всичко останало.

Атмосферата е приятно забързана и се чуваше българска, английска и италианска реч. Готино. Като преживяване е типично ърбън-сити-номадско усещане. Сървисът е професионален – от две сервитьорки, които изричат съобщения като от радиоуредба, без да те поглеждат много много. Очевидно са натоварени от честотата на поръчките и комуникациите, но ако случиш да им хванеш погледа, влизат с приятна усмивка и разбиране в разговора по поръчването. Зад тезгяха е разположен майсторлъка по приготвяне на пиците, поверен на вещите умения на 4 мъже и една жена с помощни фунции. Пиците струват по 9-10 лв., а чашата вино – 5.

Аз естествено си поръчах пица с името на заведението – “Franco”

Оказа се солено-сладка, с моцарела, Прошуто крудо, сладко от смокини, Грана Падано, бейби рукола (доста от нея) и балсамова редукция. Да ви призная, много ми се услади. Впечатлен съм от хрупкавостта и вкуса на тестената част, както и от комбинацията с покриващите продукти. Пицата определено е от висок клас за хора с развита култура по въпроса. Така че, без да преувеличавам, пиците тук са с характер и се отличават от общия фон. Заслужава си да ги опитате.

Ники Коев, очилатият дегустатор

Ще сме ви благодарни, ако ни ударите едно рамо за подкрепа

 

…или едно лайкче на страницата  Очилатите Дегустатори 🙂 Благодаря!

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации

1 коментар

  • Мда. Кофти преживяване. Във Франко’с 2 не съм ходил още. Ще се отбия и там да видя как е, но ако не е ОК няма логика да има толкова много хора и положителни коментари. Възможно е да е паднало качеството и хигиената, но поне във Франко’с до Витошка кухнята е отворена и се вижда всичко. Жалко, че така се е получило при вас. Кое място за пица ще препоръчате, което ви харесва?