fbpx

АНОНС ЗА КАФЕ КУЛТУРА В СОФИЯ

ЦЦял ден дегустирам кафета в Coffee and Wine Lab by Prodanichin с Dimitar. Митко ме покани да дегустираме заедно нови, прясно изпечени мостри, от които да се избере, с какво да се зареди Кофи Лаб-а БРУ-ТАЛ-НИ кафета опитахме и въртяхме опциите на машината на макс.

Coffee and Wine Lab by Prodanichin
ул. Неофит Рилски №38
Раб. време: 9-22

Кафето от Team Sloane

Хубав е живота, да ви кажа. Малко по малко започвам да схващам на какво се кефят хората с висока кафе култура.  Кафе пробите пристигнаха директно от Букурещ с трогателно надписана картичка, собственоръчно от майсторите – Team Sloane. Името на SLOANE е почит към сър Ханс Слоун и Исак Нютон, които са сред първите популяризатори на кафето и кафенетата по света. Нютон дори обявява кафето за „философския камък“.    Надникнах в Instagram и видях, че са млади и надъхани. Те избират подбрани партиди и са в челните редици на експериментирането и разработването на кафе. В пекарната пробите им се правят нон-стоп. По-модерното обяснение на името SLOANE е като жаргонен термин за изтънченост или високо-образованост (от британски английски).

Ако ме подкрепяте – ударете един лайк на Очилатите Дегустатори. Благодаря!

Specialty Coffee

Духът в Coffee Lab е точно както предполага името. Тук е място за експерименти и дегустации на различни видове качествено кафе и кафе напитки. За мен си е своеобразен храм за развитието и обогатяването на кафе-културата ни. Колкото повече време прекарате на бара с Митко – толкова повече ще научите и ще погледнете на кафето с други очи. Светът на кафето е голям. Съветът ми е да поразпитвате повече.

Ето малко ценоразпис за обща ориентация.

Espresso 2.80 / 3.80
Double espresso 4.00 / 5.00
Coffee Americano 4.00 / 5.00
Macchiato 3.30 / 4.30
Cappucino 3.40 / 4.40
Grande Cappucino 4.40 / 5.40
Latte 4.20 / 5.20
Fredo Cappucino 4.80 / 5.80

И още и още….

Кафе или вино: Дуелът на напитките

Мястото е много яко, а вечер се е утепàло за вино и мезе. Не са редки случаите, когато ентусиастите на кафето се насочват към виното и обратно. Двете напитки споделят много прилики, но имат ключови разлики, някои от които смятам, че с риск да разроша няколко пера , правят кафето още по -интересно и достойно за маниаци. За това ще напиша отделно и по-подробно. Кефи ме, че Митко и брат му много подходящо са комбинирали кафето и виното под един и същ покрив. Условно казано, през деня сме на кафе и домашни сладкиши, а надвечер подкарваме виното с мезетата …

Какво е виното?

Честно казано, най-много се набива на очи „Toyota“ виното, по-известно като Dogma от Zaara Estate и няколкото цветно декорирани бутилки с Логото Coffee&Wine Lab. Разпитах и се оказа, че Митко си е харесал няколко винца от една изба, която му ги доставя специално с частен етикет. На това му казват „Хаус уайн“ (Great wine at a great price). Не бях настроен за вино, така че няма да мога да ви ги коментирам, но идеята е да можеш лесно да си позволиш да седнеш с приятел на бутилка-две с хубаво мезе.

И виното, и кафето са комплексни напитки, които примамват вкусовите ти рецептори и обонятелните сетива с нотки на плодове, цветя, шоколад и др. Всъщност се смята, че кафето е дори по-сложно от виното, създавайки нови и вълнуващи предизвикателства за небцето.

Ще сме ви признателни, ако ни ударите едно рамо за подкрепа

Виж всички спешълти кафета (Specialty Coffee) на картата ни:

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации

1 коментар