fbpx

ПО ПЪТЯ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ

ПVia от латински означава път, а Аристотел е първият, който писмено отбелязва наблюденията си, че пеликаните всяка година се изнасят от полетата около Дунава на юг по струма и после през Гърция и островите в Егейско море – към Нил, за да се върнат обратно с настъпването на лятото. В негова чест този маршрут по-късно е наречен „Via Aristotelis“.

На 10 ноември с шеф Анри Доно̀ (Henri Donneaux), екипа на Очилатите дегустатори и HRC Culinary Academy представихме кулинарния театър на петте сетива “Via Aristotelis” – култово кулинарно пътешествие през регионите по пътя на прелетните птици от Дунава, Балкана, Егейско море – чак до Нил. Това е пилотното издание на серия подобни ексклузивни спектакли. Целта ни е да предизвикаме петзвездно и незабравимо сетивата ви. Вкусове, аромати, текстури, музика, цветове и красота ви пренасят в друго измерение за около 3 часа.

Удоволствието на гостите отне 4 седмици подготовка

Кулинарните театри са събития, които имат конкретни заглавия, сценарий, декорация, многостепенно гурме меню, вино дегустации, програма и специално подбрана музика. Затова ги наричаме „Кулинарни театри на петте сетива“. Досега не сме повтаряли заглавия, детайлите по подготовката са много и отнемат един месец, а понякога и повече. Всичко е в името на петзвездното преживяване на посетителите.

Тествахме с Henri Donneaux менюто за гала спектакъла Via Aristotelis – кулинарен театър на петте сетива. Ястията представят регионите по пътя на прелетните птици от Дунав до Нил (2000км) Подготовката е трескава. В сряда избухваме. Виното ще е от BIBENDUM, подправките от HELA Bulgaria, зехтина – от Olimportbg

Малките детайли имат огромно значение

Друго си е да избереш подходящи чинии за всяко отделно ястие от меката на интересните чинии в София. С Henri Donneaux истински се забавлявахме, докато домакините от Resol Restaurant Solutions учтиво ни угаждаха на прищевките.

Ако си мислите, че са достатъчни 15 минути… отне ни един час! 😅😅😅  Ама то… много чинии има там 😅😅😅 Ястията ще изглеждат фантастично в тях!

 

Няколко дни преди събитието, шеф Henri Donneaux ми демонстрира проби за менюто на Via Aristotelis:

Шест степени великолепие

Шоуто продължи 3 часа и половина. Започнахме с ястия от Румъния и България, минахме през Гърция и накрая кацнахме в Египет. През салона, волно прелиташе на юг ято от 100 оригами жерава. Музикалната картина неусетно следваше полета на прелетните птици от етно звуците на Румъния до пустинните флейти на Египет. Беше вълнуващо и гостите бяха великолепни! Вижте цялото шест-степенно меню в детайли:

1| Терин от лозови сарми с три вида пълнеж/праз/стафиди/паприка/, лютеница, крокмач, девесил.

+ Малагузия и Асиртико, Йеровасилио, Гърция

2| Мамалига (румънски качамак),саламурено сирене, хрупкави свински уши, туршия.

+ Овилос, Семийон и Асиртико, Вивлия Хора, Гърция

3| “Никулденски шаран”, чипс от орехи, гел от стафиди, конфитирани чери домати.

+ Розе Сира, Катаржина Естейт, България

4| Гриловано свинско бон филе, родопски пататник, кисело зеле, мариновани сини сливи, аспержи. Дзиндзифките, Каберне Фран, Винарна Дамяница, България

5| Замразена нуга със смокини, кумкуат, мед и бадеми.

6| Кюнефе чийзкейк с рози, шам фъстък и нар.

Гостите ни имаха рядката възможност да бъдат настанени в една от демонстрационните зали на академията и буквално се докоснаха до магията на кухнята. Трима студенти от Пакистан асистираха на шеф Доно̀ и споделиха вдъхновението и мотивацията си да се запишат в HRC със заинтригуваните гости. Вижте повече във видеото и галерията по-долу. 

Заглавие: Via Aristotelis – кулинарен театър на петте сетива

Организатор: Очилатите Дегустатори,

Шеф: Henri Donneaux,

Домакин: HRC Culinary Academy

Чинии: Resol Restaurant Solutions

Подправки: HELA Bulgaria

Екстравърджин: Olimportbg

Свещи: Saven

Декорация: Vera Georgieva

Снимки: Momchil Kolev

Вино и перинги: BIBENDUM

 

Ще сме ви признателни, ако ни ударите едно рамо за подкрепа

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации