fbpx

ЛЕГЕНДАТА ЗА ШОКОЛАДОВОТО КАФЕ

П

Почти всеки е чувал за мока, но малцина знаят за какво всъщност става въпрос. Kак това прекрасно творение е достигнало до нас и къде стои днес в пантеона на кафе напитките e предмет на настоящия разказ. 

Първа среща с Моката

Една свежа сутрин в края на август се отбих в Старбъкс в началото на булевард Васил Левски, срещу НДК. Зачетох се на таблото, докато си изчаквах реда и погледът ми спря на “Мока”. Никога не бях си поръчвал, но в паметта ми изникна “мокачино”като опция във вендинг машините по улиците на града. Бегъл спомен се прокрадна, че ще е нещо с шоколад.
– За вас? – Гласът на баристата прекъсна четенето ми. Срещнах сънено-безизразния му сутрешен поглед.
– Мока – отвърнах и забелязах как момчето ме погледна опознавателно. Видимо беше, че поръчката ми бе неочаквана за него. 

След като уточнихме размера – среден, седнах край прозореца да изчакам, хвърляйки по един поглед към колелото ми, което бях подпрял незаключено от другата страна на витрината. Отворих си телефона и потърсих “мока кафе” в Гугъл. Изписа ми “About 527,000 results (0.29 seconds)” Прегледах набързо резултатите. 

Мока информацията в Интернет бе разнородна:

“Мока е синоним на доброто кафе у дома. (тук се има предвид осемстенната кафеварка “Биалети”, която по време на социализма у нас я наричха “Кубинска кафеварка”) – TheCoffee.bg 

“Кафе Мока може да се опише с няколко думи – вкусно сладко, ядково и шоколадово.” – nescafe.bg

“Горчиво-сладко, но по възможно най-добрия начин. Малко бита сметана и шоколадови стърготини за разкош.” – Starbucks.bg

“Това, което обикновено се нарича мока кафе във Франция е горско кафе (разбирай, че растенията са стари и са се превърнали в кафе дървета) с произход от Етиопия” – dink-drink.ru

“Мляно кафе мока – средно силно с минимум 90% арабика. Характеризира се с отличен пасивен плодов аромат и леки горчиви нотки” – zoya.bg

“Синоним на Мока е Бицерѝн (на италиански: Bicerin) или Бичерин (на пиемонтски, букв. чашка) на името на легендарното кафене в Торино. Там тази историческа напитка става модерна през 18 век, сервирана в големи кръгли чаши и направена от смес от кафе, шоколад и сметана, подсладена със сироп” –  bg.wikipedia.org 

И така, кое твърдение е вярно и какво в действителност е съвременното разбиране за Мока?

От къде идва името Мока

Получих си напитката. Беше доста калорична. Подобна на “Раф” кафето, което опитах във Freya, само че с шоколадов сироп или поне така ми се стори. Върнах си телефона в джоба и си извадих таблета защото ми стана интересно. 

Легендата започва от древното пристанище Ал Мока, на Червено море в Йемен. Точно срещу Етиопия. Едни източници твърдят, че зеленото кафе, което корабите доставяли от Етиопия имало специфичен вкусов оттенък на шоколад. Други твърдят, че кафето, което се отглеждало в Йеменските планини се доставяло в Ал Мока средно изпечено, за да бъде натоварено на корабите и да отплава към други земи и пазари. Откъде е било това характерно кафе с вкусови нотки на шоколад не може да се каже със сигурност, но се свързва с пристанището Ал Мока. По-късно Мока става синоним на особено качествено и вкусно кафе с оттенък на шоколад.

Как сметаната и сладкото се прибавят към шоколадовия привкус

През 1763 година в Торино отваря врати авангардното за времето си кафене Бицерин, което съществува и до днес – 260 години по-късно. На това място синонимът на качествената арабика с вкусови отенъци на шоколад придобива нови измерения. Там сервират напитка направена от смес от кафе, шоколад и сметана, подсладена със сироп. Ето как я представя Умберто Еко в историческия му роман “Пражкото гробище”:

“… Пробих си път до едно от легендарните места в Торино по онова време. Облечен като йезуит и палаво се наслаждавах на любопитството, което събуждах. Пристигнах в Caffè Al Bicerin, близо до Светилището на Consolata, за да опитам тяхното мляко, ухаещо на какао, кафе и техните аромати, сервирано в чаша с метална поставка и дръжка. Не знаех, че един от моите герои, Александър Дюма, ще пише за Бицерин няколко години по-късно, но само в рамките на две-три посещения на това магическо място научих всичко за този нектар…”

Алтернативната Мока линия

През 1933г Алфонсо Биалети изобретява легендарната осемстенна кафеварка наименована “Мока Експрес”. Мока – като символ на качествено и вкусно кафе и експрес от латинското “expressus”, което означава  “ясно изразен” или “точно определен”. Тя е предшественика на еспресо машините (на английски „espresso”), където кафето се приготвя чрез пропускане на гореща вода под налягане през фино млени печени кафени зърна. Алтернативната Мока линия постепенно затихва с широкото навлизане на домашните еспресо машини и машини с кафе капсули в началото на XXI век. 

Мока Заключение

И така, можем с голяма достоверност да твърдим, че името Мока е свързано с пристанището Ал Мока и е синоним на отбрано, високо качествено кафе арабика с привкус на шоколад. По-късно културното разклонение на термина се случва през XVIII и XX век, и двата пъти в Италия – страната, в която приготвянето и консумирането на кафе са издигнати в култ. През XVIII век хубавото кафе става още по-хубаво със сметана, шоколад и сироп в Торино, а през XX век се свързва с кафеварката на Биалети – Мока Експрес. В наши дни моката се приема като смес от кафе, горчив шоколад/какао на прах, горещо мляко/сметана с опция за сладък сироп. Съществува и така нареченото “Мокачино”, което представлява капучино с включен шоколад в приготвянето. Моката предлага по-скоро шоколадов вкус, докато Мокачиното предлага добре балансиран вкус на кафе и шоколад. 

П.С.

Моката като синоним на високо качество се е пренесла отвъд маркетинга на кафето и е навлязла в наименования на коли, мебели и аксесоарни елементи. Например – Опел мока, гардероб с огледална врата мока, спален комплект мока, копче Drops мока и други. 

Пожелавам ти един хубав Мока ден!

п.п.с.
Атрактивно изглеждаща мока ще ти направят Urban Embassy, Chucky’s и Martines

Виж всички спешълти кафета (Specialty Coffee) на картата ни:

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации