fbpx

МАРОКО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

ДДнес отиваме към Магреба, и по точно – в Мароко – с Annette марокански ресторант на ул. “Ангел Кънчев“ в София. Място с доста интересна история и прекрасна градина: бяла, тиха и сенчеста заради надвисналата черница. Буквално се пренасяш в друг свят, наслаждавайки се на фенерите, вятъра в клоните и на напитките – например традиционния черен чай с мента и семенца от кедрови ядки за аромат. Поднася се в тънки, високи чашки. Налива се отвисоко, от половин метър, с още по-тънка, шуртяща майсторски струя.

Резервирай в Мароканския ресторант

annette марокански ресторант

Мароканските гювечета

Иначе, на нас българите мароканската кухня ни идва доста екзотично на фона на това, което сме свикнали да похапваме. Можем да я наречем средновековна, т.е. готви се бавно, дълго, на жив огън, в едни специални глинени съдове, наречени “Тажини“. Аналогът е с нашите гювечета.

Имат страхотно агнешко. Правят например един феноменален специалитет Агнешко с каисии и смокини. Но тяхната традиционна и емблематична храна е кус-кусът. Приготвят го върху месото или зеленчуците, някак на втория етаж в тажина. За да няма бучки, кус-кусът се разтрива с ръце, докато се готви и за нищо на света не бива да се преварява. Така е в Annette марокански ресторант – София.

Резервирай в Аnnette

Тажин в Annette марокански ресторант – София

Мароканският магданоз

Подправките се взимат от брега на Южна Испания, след като са акостирали там директно от самото Мароко. Една от най-използваните е кориандърът. Това е, да речем, техният магданоз, който ние тук се скъсваме да ползваме. Но кориандърът е с изключително силен и специфичен вкус и затова се налага деликатна адаптация към тукашните порядки. Ползва се още кимион, канела, джинджифил и куркума. Още за подправките в Annette марокански ресторант вижте във видеото по-горе.

Мароканската топеница

Да не пропуснем и морските дарове: миди, скариди, калмари и др. Все пак те са си крайбрежна страна и това не бива да ни учудва. И нещо самобитно тяхно си – салатите не са толкова популярни, за разлика от различните разядки (асоциация с нашите лютеница, кьопоолу, топеница). Те наричат разядките дори “мезета“.

С 2 думи, няма да станете “за мезе”, ако отидете в мароканския ресторант, а дори напротив: ще станете привърженик на тяхната вкусна кухня и култура.

Запази маса в Мароканския Аnnette

Цялостната ми оценка  за Annette марокански ресторант?

Както може да се очаква за един чуждоземен ресторант в София, тук се залага на типичната храна, вкусовете и част от културата на Мароко, въплатена в декора и атмосферата на мястото. Елементът на „изисканост и финес“ отсъства, но на негово място идват духовен релакс и вкусовете на северна Африка. Един романтичен скок 100 години назад във времето.

ХранаМного добра кухня
ДизайнАвтентичен марокански стил
ОбслужванеДобро
ЦенаСредна

Запази маса в Аnnette

 

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации