fbpx

ЦАРСТВОТО НА БИРАТА

ДДнес на фокус е нашата пенлива любов – бирата. Отиваме при Лисицата и Хрътката, или обновения английски пъб “The New Fox&Hound”, в началото на “Ангел Кънчев» откъм НДК. Там ни чака подчертано английска атмосфера. Разликата, между английския и ирландския пъб е, че първият е една идея по-изискан, особено що се отнася до стойността на храната. И ако в родината си, пъбовете са просто кръчми, то в чужбина, включително и тук, имат имиджа на стилни и престижни публични пространства. Намираме се в царството на бирата

Резервирай в Лисица и хрътка

Щурм в кухнята

Заведението е страшно кокетно и уютно, решено в червени тонове и доста дърво. Но аз не се задоволих само с частта за клиенти, а нахлух и в самата кухня и веднага забрах бъркалка и тиган, подготвяйки маслото за един много вкусен стейк. Наред с бирата, точно стейковете  са записани във визитната картичка на ресторанта. 

И все пак това си остава Царството на Премиум Пивото. Има всякакви бири отвсякъде: Lager, Craft, Stout, Живи, Мътни, Бели … Да кажем по няколко думи за някои от тях …

Например Lager Бирата е такава, която ферментира бавно, оставена в мазе или зимник, на ниски температури: 5-15 градуса. Т.е. тя, един вид, продължително “лагерува“ – оттам и името й. 

Лагер бири в царството на бирата

Craft Бирата е занаятчийски, майсторска. У нас също се правят няколко успешни. Има дори и с мурсалски чай. Слагат се специални флейвъри. Обикновено се произвеждат от частни предприемачи, които, простичко казано, си правят домашна бира в непромишлени мащаби. Това си е бутикова бира. 

Пълен арсенал от бири за Очилатите Дегустатори в царството на бирата

Резервирай в Лисица и хрътка

При Живата Бира пък ферментацията още не е приключила. Няма консерванти и е много “healthy”, био и еко, неслучайно предпочитана от дамите.

Прекрасната и жива Ердингер в царството на бирата

Нещо се пече в царството на бирата!

Интересен е въпросът какво е решаващо за цвета на бирата. Отговорът е степента на изпичането на суровината.  Ако тя е по-изпечена, отиваме в по-тъмната, карамелена гама, ако не е толкова – тоновете са по-светли.

Но нека кажем няколко думи и за кухнята. Общият девиз там е “Ние се гордеем с това, което правим!“, а майстор-готвач е Юлия Маринова. Тя е в основата на рецептите, презентациите и всичко останало. Изключително отдадена и обичаща работата си.

Направи ми впечатление Малосолната сьомга  в легло от авокадо, по руски образец, без термична обработка, маринована 24 часа във вино и други подправки. Тук тя има своето постоянно присъствие в предястия, основни, сандвичи и др.

Запази си маса в лисицата

Пъб за вегани?

Може би ще се изненадат онези, които биха свързали пъба приоритетно със стейкове и бекон, като им кажем, че се предлагат и качествени веган ястия. Например Задушени броколи с пюре от нахут; Гъби с аспержи, поднесени с домати-конкасе; Зеленчуков чипс от морков, целина и копър.

Десертите се правят на място. Аз опитах Пистачио Чийзкейк. Първото означава карамелизиран шамфъстък-крокан. Поднася се със сос от горски плодове, И маскарпоне. Крема сиренето е италианско. Има и десерт от кестени – сезонен мус. А, бе, да си оближеш пръстите, та чак до лакътя.

Пистачио чийзкейк в Лисица и Хрътка

Като британски пъб, няма как да не отбележим, че това е място за гледане на мачове. Но без значение дали сте футболни фенове или не, този ресторант моментално ще ви направи фенове на вкусната храна и пивката бира.

Резервирай в новия Лисица и хрътка

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации