fbpx

ДОБРАТА КУХНЯ ИМА ЗНАЧЕНИЕ!

ЗЗапочва дългоочакваната Sofia Restaurant Week, а ние с колежката Олга Добрева започваме с изнесените предавания от столичните ресторанти. Няколко думи за начинанието. Това е неговото 3-то издание и вече сме с рекордна посещаемост на заведенията. През тази 1 седмица 30 ресторанта в София предлагат 60 гурме менюта на фиксирана цена от 50 лв, или по 2 на ресторант, от които клиентите да си избират. Това на практика е The Best of The Best от света на храната в България.

Ресторант Табиет: дом за всеки гастроном

Днес сме в ресторант Табиет, който е с интернационална кухня, отдавна в бранша и с изключителна градина. Тук владее кулинарната класика, а мястото оправдава името си – то е тъкмо за табиетлийски гастрономи, любители на вкусната питателна храна.

На масата ни сяда управителят Борян Борисов, който не губи време и ни представя салатите в менюто:“Шефс“ (домати, печени чушки, печен патладжан, сушени домати, овче сирене, Грана Падано, мед, чесън, балсамов оцет и магданоз и“Пармезанова кошничка“ (рукола, айсберг, чери домати, Прошуто, Пармезан и балсамов оцет)

Салата шефс пред камерата на Очилатите Дегустатори в Табиет
Салата Шефс в ресторант Табиет, София. Добрата кухня има значение

Да разчупим кошничката

С първата се търсят хубавите продукти, хубавото съчетание помежду им и хубавия български вкус с леко интернационално присъствие, например балсамико и Грана Падано, което е тип пармезан. Втората пък е с по-мека консистенция и при изливането на разтопения пармезан (отново Грана Падано) върху съответната форма, се получава именно кошничка, от която буквално се отчупва сладко-сладко и се комбинира с присъстващите в чинията зеленчуци.

Без да губим време, преминаваме и към коронния номер – основните. Преди да ни донесат баш табиетлийския специалитет, започваме с Грилован Свински котлет, поднесен с фритирани картофи и топла туршия. Последната е типична не само за българската, но за балканската кухня. В случая тя е топла, защото минава през тигана, и с тази специфика разнообразява вкусово котлета.

Грилован свински котлет в Табиет
Грилованият свински котлет.

Вегани, прощавайте

Но няма как да не заговорим и за гордостта на ресторанта – “Ла Форка“, или говеждо месо от “Блек Ангъс“.Тя е резултат от кулинарна обиколка в Италия и получено вдъхновение, което се развива на местна почва, в кухнята на “Табиет“ още цели 6 месеца, преди да придобие завършения си ексцентричен вид и вкус. Породата говеда “Блек Ангъс“ се отглежда специално за хранене. Забива се на шишовете на самата ла форка и се поднася с ориз басмати, зеленчуци  и 3 вида сос: медена горчица, барбекю и соев сос.

La Forka - визитната картичка на ресторант Табиет

Ние имаме уникалната възможност да опитаме този кулинарно-архитектурен феномен. Прилича на мини шиш за дюнер, но това сравнение макар и правдоподобно, е крайно нелепо – защото вкусът й е несравним. Опитайте го и вие в ресторант “Табиет“!

Цялостната ми оценка за ресторант Табиет?

По интериорния дизайн на ресторанта има какво да се подобри и осъвремени, но като цяло Табиет е един от забележителните ресторанти в София с прекрасна лятна и хубава зимна градина. От менюто – специалните предложения са наистина добри. Мой фаворит е телешкото ребро, поднесено на дървена дъсчица 🙂 Винената селекция е много добра.

ХранаМного добра кухня
ДизайнКласика
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации