fbpx

ИНДОНЕЗИЙСКИ КУЛИНАРНИ ПРЕЛЕСТИ НЕ КЪДЕ ДА Е, А НА САМАТА „ВИТОШКА“

ППосещаваме индонезийски ресторант Raja Bali (превод: Кралят на Бали) в много знаков ден – 15 септември – и покрай щъкащите ученици и провеждащата се наблизо Алея на Книгата изглеждаме очилати и начетени.

Резервирай Raja Bali

Но ние наистина сме си Очилатите Дегустатори и действително сме начетени (и нахранени) за тайните на добрата кухня!

По-централно няма

Поседнали сме на една тиха, миниатюрна, прохладна тераска-бижу в сърцето на София – пресечката на “Витошка“ и “Парчевич“. Готвачите тук са двама – Марто и Иво, но при нас е Шеф-Майсторът Мартин Андонов. Изглежда млад, но с изненада и възхита разбираме, че от близо 15 години е в занаята. Споделя, че не той си е намерил професията, а тя него, както впрочем са го намерили и собствениците на ресторанта. Именно Иво ще ни разкаже как са избрани и сглобени предстоящите ястия …

Импровизираната градина на Индонезийски ресторант Raja Bali е в съседство с пешеходната зона на булевард Витоша

Направи резервация в Раджа Бали

Започваме със Супа със скариди (плътна зеленчукова крем супа със скариди, характерни люти чушки и пролетен лук). Сякаш самата Индонезия се е сгушила в чинията. Тук са типичните й вкусове в хубава, запомняща се текстура. Все едно си там. Долавя се присъствието на целина и кромид. Сервира се топла. Лютивичка е, каквато е по начало цялата индонезийска кухня. Интересното е, че и тази супа, и останалите специалитети са леекичко адаптирани към родния вкус, т.е. не са чак толкова люти. Всъщност, това е практиката в повечето източни ресторанти, навсякъде по света. Идеята е не да е по-малко автентично, а да е повече вкусно на клиентите.

Скариди и скариди

Време е да опитаме и стартера Наси горенг със скариди (традиционен балийски ориз със скариди, сладък соев сос, люти чушки, яйце и зеленчуци). Явно скаридите са на почит тук, или по-скоро там в далечна Индонезия. Аз разглеждам занесено и примляскващо, с апетит и нетърпение, ястието: то е цветно и определено добре аранжирано; виждаме централна композиция в квадратна черна чиния; топка ризото в средата, кафеникава на цвят; поръсена с чушка, пресен лук и чипсови стърготини. Оризът е обиколен от свежи зеленчуци – резени домат и краставица и причудлива бяла пяна – познайте, пак от скариди. За финален акцент – едно яйчице. Изобщо – пир за сетивата – зрителни и вкусови. Шеф Марто ни разяснява, че това са си местни продукти и натъртва на специалния соев сос.

Запази маса в Raja Bali

Характерното за индонезийската кухня са силните подправки, например типичното местно къри, което не може да се сбърка с друга кухня. Тяхното солено и сладко също е несравнимо. Любопитното е, че ползват кокосово масло и, забележете, не бяла захар, а тръстикова. Не е голям проблем да прекалиш с нея. Тя не тежи толкова и спокойно можеш да усетиш и останалите присъстващи вкусове. Или, онова, което за нас е здравословно, за тях е традиционно. Яко!

Тайландска трева

Основното е Ребра по балийски (сочни свински ребра с традиционен сладък балийски сос, сервирани в компанията на хрупкава салата). Впечатлени сме, че се поднася върху огромно бананово листо, присъщо за Индонезия. Вместо чинии, там ползват тъкмо такива листа.

Направи си Индонезийска резервация

Ребра в Индонезийски ресторант Raja Bali
Ребрата в Индонезийски ресторант Raja Bali

А десертът е Лепкав оризов панданг с билков мед. Панданг всъщност е Тайландска трева. Тя придава характерен вкус и зелен цвят. Забавното е, че от другата страна на “Парчевич“ е именно Тайландското консулство. Днес освен Индонезия, явно консумираме кулинарно и Тайланд.

За финал нека отбележим, че порциите са големи и ако посетите ресторанта, ще се заситите подобаващо. Ние вече го направихме. Направете го и Вие!

Запази си маса на Витошка

Цялостната ми оценка за Индонезийски ресторант Raja Bali?

Ресторантът е твърде нов, но като дебюд се справя чудесно. Кухнята е не само екзотична, но си заслужата. Тези от вас, за които Витошка е пренаселено място, си резервирайте места на малката, романтична и тиха тераса на втория етаж.

ХранаМного добра кухня
ДизайнЕклектика
ОбслужванеДобро
ЦенаСредно-висока

Запази си места в Raja Bali

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации