fbpx

ПРИЯТНА КОМПАНИЯ С ХУБАВО ВИНО

Разговор с Елена Нейкова от “Бибендум“ за важния винен избор

ЗЗадава се новото поредно издание на Sofia Restaurant Week (SRW) и аз – Очилатият дегустатор Ники Коев – реших да проуча какво хубаво вино ще имаме на разположение през тази магична кулинарна седмица. Ето защо с Елена Нейкова от “Бибендум“, българската компания, която внася и дистрибутира вина от най-известните винарски региони в света, сядаме в комфортните покои на ресторант “КОТО“. Без излишни встъпления, заговаряме за същината на темата. И само колко приятно е всичко – аз лежерно си дегустирам, а тя обстойно ми разказва…

Вижте участващите ресторанти

Хубаво вино от Sofia Restaurant Week с Ники Коев

Братството на хубаво вино

Категоричният винен избор за SRW пада върху италианската марка SCAIA. Елена ми казва, че основната причина е това, че в България традиционно обичаме италианските вина и асоциираме страната тъкмо с тях и въобще – с уникалната ѝ кухня. И дори нещо повече, според нея италианците готвят с особена мотивация – храната да се комбинира безупречно именно с виното. SCAIA e избрана и заради съотношението цена-качество. Вкусовите характеристики са от висока проба, а серията е съвременна. Интересното е, че няма участие на дъб. Това са свежи вина, направени за консумация тук и сега. Основните аромати идват от вкуса, от самия сорт, а не зависят от бъчвата. Ако тя беше дъбова, щяха да се придобият вторични аромати. И трите вина – бяло, червено и розе – са енергични и подчертано плодови. Правят се основно от местни сортове. Едносортови са червеното и розето. А бялото е от региона Венето в Северна Италия, в подстъпите към Алпите.

Време е да представим и самата винарска изба. Това е Тенута Сан Антонио. Семейна, сравнително млада винарна е. Работи почти изцяло със собствени лозя, масивите са си техни, т.е. гроздето е напълно контролирано и не се купува чуждо със съмнително качество. А това е повече от добър атестат. Лозята се отглеждат по природосъобразен и устойчив начин. Четирима братя отглеждат отговорно лозята си и посвещават всичко на работата си, защото това е наследство, което ще остане и за следващите им поколения.

Хубаво вино за вкъщи, моля

Минаваме на изключително важния въпрос за съчетаването на виното с храната, нещо, в което, както вече казахме, италианците са извънредно умели. Тук акцентът обаче са менютата от SRW, които Елена вече съвестно е разгледала. Сега очакваме експертното ѝ мнение. Тя започва с признанието, че салатите и предястията във всяко от тристепенните менюта са ни повече, ни по-малко страхотни. “Огромна част от тях се комбинират с бялата и розовата SCAIA. Това са вина с много свежи киселини и могат да се консумират, освен като аперитив, именно с подобни сезонни зеленчуци и стартери като паста, ризото с морски дарове и т.н. Отличен избор отвсякъде!“. Разбираме, че вината ще бъдат достъпни и на чаша. Т.е. може да сменяте избора си за отделните ястия. Например, за агнешкото да минете на червено. А и ако обядвате в офисната почивка, едва ли ще имате време и възможност за цяла бутилка. С една уговорка – от бялата SCAIA има и малка бутилка. И едно важно уточнение – менютата на SRW са на една цена, но тази на чаша вино може да варира в зависимост от ценовия клас на конкретния ресторант.

Разгледайте Sofia Restaurant Week

Лаборатория на качеството

Време е да задам и темелния въпрос: как аджеба мога да се сдобия с това вино извън рамките на SRW, след като тъкмо в този формат съм го харесал? Елена веднага ми отговаря, че съвсем скоро ще е готов сайтът Bibendum.bg, откъдето ще може да се поръчва, а дотогава и трите вида SCAIA ги има в специализираните магазини Casa Vino. Марката е достъпна и в значителен брой ресторанти не само в София, но и в цялата страна.

Елена обръща внимание още, че модерната визия е причина много хора да избират точно това вино. Капачките са стъклени и тази скъпа и ефектна опаковка е допълнителна атракция. Визията е съвременна и разбира се – не се изисква тирбушон. Етикетите са минималистични, супер изчистени, без излишни картинки. Малко като лабораторна колба, особено с тази капачка, но определено тегли окото.

Хубаво вино за арома терапия

Следващото, което живо ме вълнува,  е защо е модерно розето да е по-бледо и по-нежно. Събеседничката ми потвърждава тази тенденция, но добавя, че темата е доста обсъждана и конфликтна във винената сфера. “Класическият регион за розе е Прованс, но там сортовете са много по-различни от тези в останалия свят. Чисто исторически, та и до днес, тези сортове не са давали достатъчно концентрация в червената гама. Но именно Прованс е Майката и Меката на розетата и всички останали следват този критерий и стил. Факт е, че и консуматори, и критици все повече се идентифицират именно с този по-блед цвят.“

Няма как да не поговорим и за ароматите. Конкретно в серията на SCAIA наситеният такъв се дължи, както вече казахме, на дъбовото отсъствие, но и на винификацията, т.е. специфичната ферментация. Чисто технологично, има определен вид дрожди, които допринасят за някои аромати. С други думи, всички могат да бъдат спокойни, че наситеният аромат се дължи на самия сорт и няма нищо синтетично като добавка.

Посетете Sofia Restaurant Week

Наш Ники енолог

Благодаря на Елена Нейкова от “Бибендум“ за посветеното и просветено включване. Накрая да си кажа и аз относно впечатленията ми за трите вида вино. Бялото беше най-ароматно. То е Купаж – освен “Гарганега“ включва и “Шардоне“. Обичам си купажните вина и го пих с разточителна наслада.

Хубаво вино и Ники Коев
Фотографиите не моя милост са направени от Ани Радева

За Розето ме бяха подготвили, че в него се откриват цветни аромати на рози, но аз – убийте ме – не намерих такива. Но това грам не отне от приятната консумация. Обичам да си мириша чашата продължително и в тази част това вино ми осигури повече от приятни ухаещи емоции. А вкусът му беше също толкова приятен и свеж, но разбира се по различен от бялото начин. И Червеното – младо, сухо, пивко. Какво повече!? С любопитство и кеф разбрах, че не само не е било в дъбови бъчви, ами отлежава в – забележете! – съдове от неръждаема стомана.

Ники Коев често опитва хубаво вино

Във всеки случай е истинска привилегия за всички нас, че точно SCAIA ще осигурява виното по време на Sofia Restaurant Week. Заповядайте да разберете как изящно ще се съчетае то с кулинарните ни предложения в онова, което ще бъде поредната ефирна гастрономическа каскада. Очакваме ви!

Sofia Restaurant Week

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации

1 коментар