fbpx

КУЛИНАРНИЯТ ИЗТОК ИЗГРЯВА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

ООтиваме съвсем на изток от Бенгалския залив, вдясно от Индия, в посока Изгряващото слънце. Всичко това с посещението на Тайландски ресторант в София – “Royal Thai”, който се намира на кръстовището на „Славянска“ и „Шишман“.

Резервирай в Royal Thai

Спа и храна в тайландски ресторант в София

Собственикът Ангел Пашов е живял 6-7 години в тази екзотична страна и дори има спа центрове в столицата и Пловдив, съобразени отново с тайландските традиции в сферата на рекреацията.

Иначе, столичното кулинарно заведение е повече от спретнато и чисто и се намира на мястото на бившия ресторант “Мачу Пикчу“. Отворено е съвсем наскоро, от няколко месеца, но се посещава учудващо много, основно от хора, които са били в Тайланд и които чувстват връзка с тази специфична култура.

Запази маса в тайландския ресторант

Тайландските тайни

Готвачите са двама – То и Алекс – съкращения от техните сложни тайландски имена. Специалитети, които ще отбележим сред местната кухня, също са два: Пат Тай и супа Том Юм.

Готвачите в Royal Thai – тайландски ресторант в София
Готвачите Watcharingtorn (Алекс) и Tha (То). Royal Thai – Тайландски ресторант в София. Шеф Алекс е с изключително богат опит, работил в различни държави в Азия и Африка. Шеф Тайландска кухня в Four seasons Doha, Royal Meridien Abu Dhabi, Anantara Maldives

Резервирай в Royal Thai

Пад Таят е кулинарната емблема на Тайланд. Това са нудли, или оризови спагети. Традиционно се покриват с някакво месо или морски дарове, на които страната е богата. Също така – с кълнове. Но тайната, разкрита от Шеф Алекс, е, че ястието не може без … фъстъци.

Супата Том Юм е люта. Изобщо, цялата тайландска кухня е пикантна, но значително по-умерено от Индия, например. Подправките също не са толкова интензивни, като се разчита повече на тяхната свежест. Само чуйте – в Том Юм има листа от лайм и лимонена трева. Супата е еквивалент на нашата Шкембе чорба. Значи е ясно как изтрезняват в Тайланд …

Шапки и мечове

Атмосферата е повече от предразполагаща и потапяща ви в кухнята и културата на страната. Ще ви посрещнат златисти подложки по масите, прилични на плочи, характерни за Тайланд. Също, традиционни широкополи шапки, купени от един от многото пазари на Банкок. Но най-впечатляващи са мечовете на стената, ковани от местни майстори в село до столицата им.

Интериор от Банкок в Royal Thai
Royal Thai – тайландски ресторант в София

Въобще, ще преживеете едно гастрономическо и чисто културно пътешествие, което няма да ви остави равнодушни, а дори напротив – ще ви стимулира да го повтаряте отново и отново.

Запази маса в Royal Thai

Цялостната ми оценка за единствения тайландски ресторант в София?

Освен, че храната тук е екзотична, тя е и много вкусна. Със сигурност предлаганите ястия са така подбрани, че не са екстремни за нашите вкусове.  Интериориорът е с причудливи детайли от пазара Chatuchak (Чатучак) в Банкок, създаващи доста приятна обстановка и колорит. Много подходяща дестинация за любителите и търсачите на вкуса на изтока.

ХранаМного добра кухня
ДизайнЕкзотичен и приятен
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

Резервирай си екзотика

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации