fbpx

SOFIA RESTAURANT WEEK 04

ППродължаваме обиколката на най-добрите столични ресторанти.  Продължаваме и с кулинарната фиеста – нека ни е зле! Този път сме с Олга Добрева в италианския ресторант “Morino” и съвсем резонно и тематично започваме с чаша ароматно италианско кафе. Вече посягаме и към менюто, в което буквално можеш да се изгубиш от въздишки по предстоящото. Чували сме, че тук звучи и стилен джаз, но за това ще ни разкаже малко по-късно управителката Михаела Тодорова. 

ФАКТ Е ОБАЧЕ, ЧЕ СЕ НАМИРАМЕ НА УНИКАЛНО МЯСТО –
РЕСТОРАНТ СЪС СЦЕНА!

SRW фестивално меню: стартер

Спираме се на предложеното меню 1 със стартер: Карпачо от риба тон, мус от козе сирене и гаспачо. А Михаела вече е при нас и ни обръща внимание на концентрата от маслини, пасирани и желирани, които просто се разпукват сладко-сладко в устата. Лично се убедих в това!

Тя ни разказва и как са оформили менюто на своя ресторант със сцена. Просто се събрали приятели и професионалисти, започнал един своеобразен кулинарен брейнсторминг, съпътстван разбира се от полеви експерименти и ето го резултатът!

1001 винени нощи и петле като пеперуда

“Morino“разполага и със специален сомелиер и винен лист от 800 етикета, буквално от цял свят, като целта е те да нараснат до 1001. Сомелиерът помага на клиентите да съчетаят тристепенното меню с 1 бутилка вино, но при тяхно желание може да опитат и различни. Повечето от вината тук ги няма на друго място в столицата. Обикновено са внос от иностранни изби, но има и български, които по думите на Михаела стават все по-добри.

SRW фестивално меню: основно

А ние продължаваме с основното: Фермерско френско петле (поради липса на италианско) и Пуширан лаврак с аспержи, сушени домати, средиземноморски сос, пюре от моркови и течни зелени маслини.

За маслините вече стана дума, но трябва да разберем и тайната на това пусто петле. Михаела почти ни я разкрива: обезкостява се докато заприлича на пеперуда и бързо-бързо се запечатва на тиган от двете страни, преди да се готви в конвектомат.

История на един ресторант със сцена

Михаела и половинката й винаги са обичали храната и артистичната кухня. Също виното и пътуванията. И понеже така и на са намерили своето място сред многото предложения в София, решили просто да внесат чуждестранния модел. Концепцията за ресторант със сцена за джаз пък е взаимствана директно от любимата Виена. Разбира се началото е било трудно, защото било нужно да се култивират определени вкусове и маниери сред посетителите – например да слушат джаз и да пият вино, а не някакъв друг алкохол.

Михаела Тодорова разказва историята на ресторант със сцена Morino Jazz&Dine
Михаела Тодорова разказва забавната история на създаването на ресторант Morino Jazz and Dine

SRW фестивално меню: десерт

В сладки приказки стигаме и до сладкия финал, за къде без него –Вариации от крем брюле. Той е трикомпонентен – с кафе, класическо крем брюле и такова с лимон. Михаела признава, че брюлето и е сладост и слабост и че няма нищо по-хубаво от лекия десерт с чаша вино. Ние никога не сме били по-съгласни …

Олга Добрева, Николай Коев и Михаела Тодорова по време на #SofiaRestaurantWek04
Олга Добрева, Николай Коев и Михаела Тодорова по време на #SofiaRestaurantWek04

Тръгваме си с убеждението, че добрата храна с доброто вино и добрия джаз са перфектната комбинация!

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации