fbpx

ВКУСНИ ПАРЧЕНЦА ИТАЛИЯ В БЪЛГАРИЯ

1515 септември е, но ние не отиваме на училище, а на поредната кулинарна дестинация La Rocca, намираща се съвсем тематично в детски парти център. Ресторантът е италианският La Rocca, а ние сме нетърпеливи за гастрономическото преживяване, като първолаци за първия учебен ден.

Частица Италия

При нас сяда собственичката не само на ресторанта, но и на целия комплекс – Ангелина Иванова. Тя и семейството са живели 25 години в Северна Италия и просто са решили, завръщайки се тук, да си донесат частица от нея. И разбира се – любимото ястие –Талиатели с патешко рагу, което е и специалитетът на ресторанта. 

Всичко в ресторант
La Rocca се пече на
вулканични камъни
Важен отличаващ акцент е, че тук всичко се пече на вулканични камъни, които като технология се доближават до въглените. Месото, изпечено на жар, или на дървени въглища, е най-вкусно, и за ресторанти, които нямат условия за този натурален начин на приготвяне, именно вулканичните камъни остават най-доброто решение.

Тайните рози на кулинарна дестинация La Rocca

Покрай сладките приказки е време и за стартера: Рози с плънка от козе сирене шевр, мед, орехи и трюфел. Той е мисъл и дело на майстор-пицаря Доменико. Прави се с тесто от пица, ферментацията е цели 24 часа и още ред други тънкости, които самият Доменико не споделя дори на началниците си. Но може да се изтъкне, че различните вкусове на козето сирене, меда и трюфела едновременно се съчетават и разграничават.

Рози с плънка от козе сирене шевр, мед, орехи и трюфел – Кулинарна дестинация La Rocca

Разговор за ризотото

Е, няма как да не поговорим и за него – може би най-разпространеното и любимо италианско ястие заедно с пастата. Но каква е тайната му? Ангелина произнася мистично заклинание – термина “мантекатура“. След като оризът вече е сварен и е поставен бульон, следва финалното добавяне на бучка масло и пармезан, но по-важното – вълнообразното му обръщане в тигана, или самото подрусване и разбъркване. Та това е “мантекатурата“.

Как се прави ризото за камерата на Очилатите дегустатори

„Опитай“ кулинарна дестинация La Rocca!

Освен Ризотото, другото основно е Ципура с крем от тиквички. Впечатленията на Ангелина са, че хората обичат да експериментират, но все пак устойчиво избират нещо, което им е познато. Ципурата е именно такава риба, консумирана доста и в България, и в Италия. Кремът от тиквички пък е специалитет на нейния син – майстор-готвач Борис Минчев, който на нейните въпроси кое как се прави, отговаря простичко:

– Опитай! Харесва ли ти?

 

Кулинарна дестинация La Rocca – Sofia Restaurant Week
Доменико (в ляво) се шегува с Борис Минчев и Олга Добрева

Вижте още за фестивала Sofia Restaurant Week.

Цялостната ми оценка?

Ресторант Ла Рока е част от детския увеселителен парк „Боби и Кели“ наследник на предшестващия го „Патиланци“. Това е добре да се има предвид, за да си настроите очакванията. Истинските почитатели на Италианската кухня е най-добре да резервират вечер, когато детския комплекс не се включва в преживяването. Кухнята е наистина забележителна. За родители с деца през деня/уикенда – това е наистина топ място.

ХранаМного добра кухня
ДизайнДобър
ОбслужванеДобро
ЦенаСредна

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации