fbpx

СТУДЕНТИ ГОТВЯТ ПРОФЕСОРСКИ

ППродължаваме с обиколката на изисканите гастрономически локации на столицата, участници в поредното издание на “Sofia Restaurant Week”. Ден преди финала на кулинарната каскада гостите вече са над 5500!

Резервирай в Таланти

Престилки от чужбина

А днес с колежката Петя Зунгорлиева (достойна очилата ко-дегустаторка) сме в “Таланти“ – шоурумът на кулинарната академия в София. Тук е пълно с чуждестранни студенти, които представят на гостите и въобще на обществеността какво са научили по време на следването си. Синът на самата Кристин Милнър, съ-организатор на “Sofia Restaurant Week”, също учи тук.

шеф Милен Златев в кухнята на "Таланти"
Шоурумът на Кулинарната академия е в ресторант Таланти.

Главният готвач Милен Златев сяда до нас и още в началото щедро-щедро ни поднася не какво да е, а комплимент, и то какъв – само чуйте: Дъмплинг от пушена змиорка с пилешки бульон и карамелизирано зеле.Опитът е да се комбинира европейска и азиатска кухня (успешен е, ммм). Или просто “фюжън”. Понятието “дъмплинг“ идва от китайската кухня. Това е тестено изделие с плънка, оформя се с “петльово гребенче” за естетика, което се подготвя на ръце и е трудоемко, но пък нужно за окото. Присъстващите репички дават свежест, карамелизираното зеле – сладост, пържените свински кожички – хрупкавост, и разбира се – пушен вкус от змиорката. Всичко това е благодатна експлозия, която взривява очите и небцето.

Шоурумът на Кулинарната академия е в ресторант Таланти.

Резервирай в ресторант Таланти

Натискаме „Плей(т)“

Носи се и основното в едно от двете менюта: Пилешки гърди су-ви с гарнитура пюре от царевица, сос от сирена и зеленчукова градина. Захласнат по изобразителното изкуство в чинията, мен ме вълнува как става тази чудесна аранжировка, този криейтив, или просто “плейтването“. Шеф Златев дава дължимото на студентите. Те участват пълноценно не само в този финален артистичен процес, но и във всичко останало: в изготвянето на самото меню, в приготвянето на заготовките, неизменно ентусиазирани и даващи душата си в творческата кулинария.

Таланти - #SofiaRestaurantWeek05 - пилешки гърди
The Art of Plating: Асиметричната композиция на пилешките гърди – су вид, създадена от учениците на шеф Златев

И все пак – какво значение има Чинията, в смисъла на презентиране на ястието? Шеф Златев е категоричен, че значението в случая е фундаментално – тя трябва да възбуди апетита, все пак това е първото докосване с храната. Каквото и да си говорим, ние първо се храним с очите. Едва след това идват вкусът, ароматите, различните текстури и т.н.

Резервирай вечеря при шеф Златев

Аз и Азия

След малко досущ като в кулинарна лаборатория той поставя с пинцети последните детайли по следващия сет ястия, които да представим. Това е Стартер: Глазирана сьомга с оризови нудли, бланширан зелен боб и майонеза с лайми
Основно: Крехко патешко магре с пухкаво пюре от пащърнак, опушено червено цвекло и зелени аспержи.Толкова са хубави нещата в чиниите, че направо не можем да ги отпочнем!

Talents - Salmon. #SofiaRestaurantWeek05
Глазираната сьомга с оризови нудли, върху канапе от бланширан зелен боб и майонеза с лайм беше поднесена в чудесна тиганоподобна чиния.

По отношение на предястието, то отново е с елементи от азиатската кухня (с понзу сос, което е микс от териаки и соев) и вече сме наясно, че това е някаква утвърждаваща се мода. Ето факти: 2/3 от ресторантите в есенния фестивал предлагат морска храна с азиатска интерпретация.

Запази си маса в Таланти

Десертът е Кейк с Пина колада мус и сорбе от манго.Идеята тук е да се пресъздаде същият вкус и аромат на самия коктейл Пина Колада, който съдържа ананас, кокос и ром. Тях по особен начин ще открием и в чинията тук.

Таланти - пиня колада кейк.
Кейкът с Пиня Колада мус и сорбе от манго. #SofiaRestaurantWeek05

Така, с приготвеното от талантливите студенти разбиране, че младият дух, експериментът и смелото скачане в непознатите територии, могат само да помогнат в Кухнята и да облагородят вкусовете и преживяването. Убедете се и вие!

Резервирай в Таланти

Цялостната ми оценка?

Както споменах в началото – Шоурумът на Кулинарната академия е в ресторант Таланти и това обяснява старанието и мотивацията на младите студенти, които готвят и ви обслужват там.

ХранаМного добра кухня
ДизайнКласически
ОбслужванеМного добро
ЦенаСредно-висока

ПРАЗНИК НА ВИНОТО ОТ БАЛКАНИТЕ

Николай Коев

Експерт по заведенията и забавленията. Интересува ме светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията ми е да помогна да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота :)

Виж всички публикации